AIHM

Kerem Altıparmak: Roboski ve Usul: Bir Katliamın Tarihe Gömülmesinde Bilinmeyen Gerçekler

ROBOSKİ ve USUL: BİR KATLİAMIN TARİHE GÖMÜLMESİNDE BİLİNMEYEN GERÇEKLER Kerem Altıparmak Geçtiğimiz hafta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Roboski katliamı ile ilgili yapılan başvuruyu iç hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle kabul edilemez buldu (Selahattin Encü ve Diğerleri/Türkiye, no. 49976/16, 17.5.2018).[1] AİHM, daha önce birçok kararında yaptığı gibi ulusal düzeyde Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yapılan başvuruda AYM’nin verdiği kararın güvenirliğinden hiç şüphe duymadı…

Devamını okumak için

Roboski AİHM Başvurusu Metni ve Basın Açıklaması

17 Mayıs 2018 tarihinde AİHM tarafından Roboski katliamı ile ilgili Selahattin Encu/Türkiye (no. 49976/16) ve diğer 275 başvuru kabul edilemezlik kararı ile reddedildi. Encu/Türkiye karar metnine Fransızca olarak erişmek mümkün. Kararın yayımlanması sonrasında kabul edilemezlik kararıyla iki farklı görüşün ön plana çıktığı görülüyor. Bir görüş, AİHM’in doğru karar verdiği, sorumluluğunun AYM’ye belgeyi süresinde sunmayan avukatta olduğunu söylüyor. İkinci görüş ise…


Barış İçin Akademisyenler İhraçlarını AİHM’e Taşıma Rehberi

15 Haziran 2017 tarihi itibariyle ağırlığını Ankara Üniversitesinden ihraç edilenlerin oluşturduğu 54 “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bildiri imzacısı için AİHM başvurularını tamamladık ve bunları Strazburg’a gönderdik. Bu geniş kapsamlı çalışma Kerem Altıparmak, Yaman Akdeniz, Nisan Kuyucu, İnci Solak Akman ve Tuğba Öcal tarafından yapıldı. Bu başvuruların özü Barış için Akademisyenlerin diğer Olağanüstü Hal ihraçlardan farklılığı üzerine kuruldu. Bilindiği üzere…


Yolsuzluk Soruşturmasına Yayın Yasağını AİHM’e taşıdık

27 Kasım 2014 tarihinde Ankara 7. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Yolsuzluk Meclis Soruşturması ile ilgili geniş bir “yayın yasağı” kararı verilmiş ve İnternet yazışmaları dahil bütün haberler sansürlenmişti. Bu karara Yaman Akdeniz, Kerem Altıparmak ve Banu Güven tarafından itiraz edilmişti. İtirazımız reddedilince de Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yapmıştık. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu 10 Aralık 2014 tarih ve 2014/18803 sayılı kararı…


YouTube’u açtıran iki akademisyene Global İfade Özgürlüğü ödülü

05/04/2016 – Fotoğraf: Twitter@cyberrights Columbia Üniversitesi’nin Global İfade Özgürlüğü ödülüne layık görülen akademisyenler Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz, ödülü ‘Barış İçin Akademisyenler’e ithaf etti. http://www.diken.com.tr/youtubeu-actiran-iki-akademisyene-global-ifade-ozgurlugu-odulu/ İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve avukat Serkan Cengiz, YouTube’a erişimin engellemesi kararına karşı Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itirazın reddedilmesinin ardından…


No Image

AİHM’e Twitter’ın Erişim Engellenmesi ile ilgili Tedbir Talepli Başvuru

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak 26 Mart 2014 Çarşamba sabahı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın hukuka açıkça aykırı olan twitter.com sitesine koyduğu erişim engelleme kararı ile ilgili tedbir talepli olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. İngilizce olarak hazırlanmış olan AİHM başvuru dilekçesinin PDF sürümüne buradan…


No Image

BirGün: “İnterneti muhafazakarlık vurdu”

İnterneti muhafazakarlık vurdu – Güncel Haber – Online BirGün 28 Kasım 2011 Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Bilgi Üniversitesi rektör yardımcısı. Aynı üniversitede Hukuk fakültesi yüksek lisans dersleri veriyor. Akdeniz, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı(AGİT)’nda da çalışmalarını sürdürüyor. 56 ülkenin üye olduğu AGİT’in geçen Temmuz ayında yayımlanan internet raporunda Türkiye’ye yönelik eleştirileri hazırlayan isim de Prof. Dr. Akdeniz. İnternet alanında çalışmalarını…


No Image

Bianet: AİHM, İnternet Sansürü’nde Türkiye’yi Sorguya Aldı

Bianet: AİHM, İnternet Sansürü’nde Türkiye’yi Sorguya Aldı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Haziran 2009’da sansürlenen iki siteyle ilgili başvuruları incelemeye alarak, Türkiye’ye yanıt vermesi için 9 Haziran’a kadar süre tanıdı. Cyber-Rights.Org.TR, isteyen kurumların 24 Nisan’a kadar başvurulara müdahil olabileceklerini duyurdu. İstanbul – BİA Haber Merkezi 09 Mart 2011, Çarşamba Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ahmet Yıldırım ve Yaman Akdeniz’in internet sansürüne…


No Image

Hurriyet Daily News: European court asks Turkey to explain its Internet bans

Hurriyet Daily News: European court asks Turkey to explain its Internet bans Wednesday, March 9, 2011 ERISA DAUTAJ ŞENERDEM ISTANBUL – Hürriyet Daily News A European court has asked Turkish authorities to explain their use of the country’s law to ban websites, responding to applications by two complainants who say the bans violate their right to freedom of expression. ‘Users…


No Image

AİHM Türkiye’deki Internet sansürleri ile ilgili iki başvuruyu incelemeye aldı

07 MART 2011 (İSTANBUL) – AİHM TÜRKİYE’DEKİ İNTERNET SANSÜRLERİ İLE İLGİLİ İKİ BAŞVURUYU İNCELEMEYE ALDI Cyber-Rights.Org.TR Basın Bildirisi – http://privacy.cyber-rights.org.tr/ Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (Second Division) Ahmet Yıldırım tarafından 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında T.C. Denizli 2. Sulh Ceza Mahkemesi (23.06.2009 tarihli ve 2009/377 Değişik İş No’lu)…