TİB hakkında suç duyurusu – ntvmsnbc.com

TİB hakkında suç duyurusu – İnternet- ntvmsnbc.com TİB hakkında suç duyurusu
İnternet Teknolojileri Derneği, İletişim Kurumu’nun eski bir mahkeme kararını yeniden yorumlayarak yeni bir yasak için kullandığını savunarak suç duyurusunda bulundu.

AA, Güncelleme: 12:53 TSİ 08 Haziran. 2010 Salı

İnternet Teknolojileri Derneği (INETD), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kararıyla Google’a ait servislere kısıtlama getirildiği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

INETD Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 5 Mayıs 2008 tarihli kararı uyarınca youtube.com sitesine erişimin engellendiğini anımsattı.

Akgül, TİB’in bu mahkeme kararına dayanarak yaptığı yeni uygulamayla, 4 Haziran’dan itibaren Google’a ait 30’a yakın servise erişimde kısıtlamaların getirildiğini belirterek, bu tarihten itibaren Google servislerine erişimde ciddi sorunların yaşandığını, ayrıca internete erişimin de yavaşladığını kaydetti.

TİB’in Youtube sitesinin Google ile aynı IP’leri kullandığı düşüncesiyle IP havuzundaki tüm sitelere engelleme getirdiğini ifade eden Akgül, bunun sonucu olarak Türkiye’de binlerce kişinin ve şirketin kullandığı gmail dahil tüm Google servislerine erişimde yaşanan sıkıntıların sürdüğünü belirtti.

BTK’nın yeni uygulamayı ”5 Mayıs 2008’de alınan mahkeme kararının yeniden yorumlanması” olarak açıkladığını ifade eden Akgül, ”BTK’nın 2 yıl önceki mahkeme kararını yeniden yorumlama gibi bir yetkisi yoktur. Mahkemenin herhangi bir kararını değiştirmek ya da yeni bir uygulama yapmak istiyorlarsa yeniden mahkeme kararı gereklidir. Bu kararı kendi başlarına uygulayamazlar” görüşünü öne sürdü.

TİB’in yeni uygulamayı bir apartmandaki sorunlu bir daire yüzünden tüm apartmana girişin yasaklanmasına benzeten Akgül, ”Ancak mahkeme bu yetkiyi vermedi. Mahkeme kararında TİB’e youtube.com’u engelleme yetkisi verildi. TİB ise ‘bazı IP adreslerinde de youtube var’ diyerek youtube’la ilişkilendirdiği her siteye engelleme getirdi. Bu bir yetki aşımı ve ciddi bir adaletsizliktir” dedi.

Akgül, TİB kararıyla Google’a ait servislere kısıtlama getirildiği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’nde bugün dava açtıklarını bildirdi.

”UYGULAMADAKİ TEKNİK YANLIŞLIKLAR…”
INETD tarafından Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde ise şu iddialara yer verildi:

”İnternet üzerinden erişimlerin engellenmesini yürütmekte olan TİB kurumu tarafından tesis edilmeye başlanan işlem, teknik ve idari açıdan hatalıdır.

Mahkeme tarafından 10 adet sakıncalı bulunan video ile ilgili 3 IP numarasına getirilen kısıtlama; TİB’in youtube.com’la ilişkilendirdiği tüm IP’lerde bütün Google Servislerine kısıtlama getirilmiştir. Mahkeme tarafından alınan kararı yürütmekle sorumlu kurumun engellemeyi IP adresi tabanlı gerçekleştirmeye çalışması teknik açıdan yanlıştır. Bu yönde bir erişim filtreleme ancak bağlantı içeriğine bakılarak yapılabilir.

Bağlantı istekleri gönderen tarayıcıların TCP/IP alt protokolü http protokolünde gerekli Host: alanı bunu ifade eder. Erişim engellenmesi ancak bu iletişim standardındaki bu protokole istinaden doğru olarak yapılabilir.

Davalı tarafından uygulanan bu yanlış yöntem yüzünden, internet üzerinden yasal olarak erişim sağlanmasında sakınca olmayan sitelere de erişim engellenmektedir.”

Dilekçede, IP numaralarının dinamik olarak değişebildiğine dikkat çekilerek, bu IP adreslerinin çoğunun youtube ile bir bağlantısının bulunmadığı ifade edildi.

TİB’in kararının milyonlarca Türk internet kullanıcısını, binlerce girişimciyi, şirketi zarara uğrattığının iddia edildiği dilekçede, uygulamayla Google’ın aksayan servislerinin isimlerine de yer verildi.

Dilekçede, EEKA sunucuları nedeniyle tüm internette ciddi bir yavaşlamanın da gözlemlendiği belirtilerek, ”Tüm internet trafiği kontrol edilmekte, kişilerin e-posta ve sair tüm iletişimi denetlenmektedir. Bu da özel hayatın gizliliğinin ihlalidir. İlgili durumun keşif-bilirkişi v.s yollarla tespitini talep etmekteyiz” ifadesine yer verildi.

Dilekçede, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 04 Haziran 2010 tarihli tesis edilen işleminin öncelikle savunma süresi beklenmeden yürütmesinin durdurulması ve işlemin iptali istendi.

SUÇ DUYURUSU
Doç. Dr. Mustafa Akgül, ”Şu an net olarak bilemiyoruz ama internetteki yavaşlığın networke konulan bir cihazla yapıldığı yönünde bize bilgiler ulaşıyor. Bu nedenle konunun araştırılmasını istiyoruz” diyerek, TİB’in yeni uygulamalarıyla özel hayatın ve mahremiyetin engelleyebileceği endişesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını da bildirdi.