Özgür Radyo: Google yasağı mahkemeye taşındı

95.1 Farklı Ses Farklı Yorum Özgür Radyo

Google yasağı mahkemeye taşındı
8 Haziran 2010 / Sali 11:58

Orantısız yasak hakkında itirazlar geldi

(ETHA)Google servislerine engelleme mahkemelik oldu. İNETD ve Doç. Dr. Yaman Akdeniz ile Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak yasak hakkında dava açtı.

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın, YouTube yasağını gerekçe göstererek Google’a IP tabanlı engelleme kararı mahkemelik oldu. TİB Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin YouTube yasağını düzenleyen 5 Mayıs 2008 tarihli kararını gerekçe göstererek IP güncellemesi yapmıştı. TİB’in bu mahkeme kararına dayanarak yaptığı yeni uygulamayla, 4 Haziran’dan itibaren Google’a ait 30’a yakın servise erişimde kısıtlamalar getirildi. Bu tarihten itibaren, Google servislerine erişimde ciddi sorunların yaşanırken, internete erişimin de yavaşladı.

INETD YÜRÜRLÜĞÜN DURDURULMASINI İSTEDİ
İnternet Teknolojileri Derneği (INETD), Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) kararıyla Google’a ait servislere kısıtlama getirildiği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.

BTK’nın yeni uygulamayı ‘5 Mayıs 2008’de alınan mahkeme kararının yeniden yorumlanması’ olarak açıkladığını ifade eden Akgül, ‘BTK’nın 2 yıl önceki mahkeme kararını yeniden yorumlama gibi bir yetkisi yoktur. Mahkemenin herhangi bir kararını değiştirmek ya da yeni bir uygulama yapmak istiyorlarsa yeniden mahkeme kararı gereklidir. Bu kararı kendi başlarına uygulayamazlar’ görüşünü öne sürdü. ‘Bu bir yetki aşımı ve ciddi bir adaletsizliktir’ dedi.

INETD tarafından Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne sunulan dava dilekçesinde TİB kurumu tarafından tesis edilmeye başlanan işlemin, teknik ve idari açıdan hatalı olduğu belirtildi. Dilekçede, IP numaralarının dinamik olarak değişebildiğine dikkat çekilerek, bu IP adreslerinin çoğunun youtube ile bir bağlantısının bulunmadığı ifade edildi.

TİB’in kararının milyonlarca Türk internet kullanıcısını, binlerce girişimciyi, şirketi zarara uğrattığının iddia edildiği dilekçede, uygulamayla Google’ın aksayan servislerinin isimlerine de yer verildi.
Doç. Dr. Mustafa Akgül, TİB’in yeni uygulamalarıyla özel hayatın ve mahremiyetin engelleyebileceği endişesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını da bildirdi.

TİB’E DE İTİRAZLAR YAPILDI
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ‘kullanıcı sıfatı’ ile TİB’e ititaz dilekçesi sundu.

İtiraz dilekçesinde YouTube ile ilgili IP adres güncellemesi ve uygulamasının Akdeniz ve Altıparmak dahil olmak üzere Google servislerinin milyonlarca kullanıcısının Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle korunan ifade özgürlüğü, bilgi edinme ve haberleşme özgürlüğünü tamamen göz ardı ettiği söylendi. Akdeniz ve Altıparmak Başkanlığın karar ve uygulamasından etkilenen Google siteleri ve servisleri hakkında erişim engelleme kararı olmadığının altını çizdi. Başvuruda Başkanlığın bu uygulamasının dolaylı yoldan ve yasaya aykırı bir şekilde yaygın kullanımı olan siteleri sansürlemekten ibaret olduğu ifade edildi.

TEMEL HAK ve ÖZGÜRLÜKLER SINIRLANIYOR
Altıparmak ve Akdeniz, Anayasa’ya göre temel haklar ve özgürlüklerin ancak kanunla sınırlanabileceğinin altını çizerek, uygulamanın hiçbir yasal dayanağının olmadığını belirtti. Bu kapsamda Başkanlığın mahkemeler tarafından verilmiş olan erişim engelleme kararlarını kararda öngörülenin ötesine geçerek, keyfi bir şekilde uygulama yetkisi olmadığı iddia edildi.

Akdeniz ve Altıparmak, 5651 sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklerde Başkanlığa IP engelleme gibi bir yetki verilmediğini de hatırlattı. Dilekçede ayrıca Başkanlık işleminin ölçülülük ilkesine aykırı olduğu iddia edildi. İtiraz dilekçesine göre, YouTube web sitesine uygulanmakta olan koruma tedbir kararınına söz konusu olan videoların 6’sının yayından kaldırıldığı, 4’üne ise Türkiye’den erişilemediğine dikkat çekildi.

İtiraza göre, kararın uygulama şekli aynı zamanda orantısızdır. Uygulama, Anayasa hukuku kitaplarında orantısızlık bahsine örnek yapılacak düzeyde çarpıcıdır. Çünkü bu uygulama, videoyu koyan kişiyi değil konuyla ilgisi olmayan Türkiye’deki tüm İnternet kullanıcılarını cezalandırmaktadır.

Akdeniz ve Altıparmak, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanlığı’nın http://www.youtube.com İnternet adresine ilişkin IP adreslerinin güncellemesi kararını ivedilikle geri alması ve bu uygulamasını durdurması için dilekçelerini Başkanlığa teslim ettikten sonra 10 gün içinde cevap alamazlarsa İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durudurma istemli iptal davası açacaklarını bildirdiler.

Bakandan bildik açıklama
Öte yandan ‘Ülkeyi Google mı yönetsin’ sözleriyle tarihe geçen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım yine bildik açıklamaları yaptı. Google ve YouTube yöneticilerine seslenen Yıldırım, gelin büro açın dedi. Yıldırım, ‘Son günlerde Google’daki yavaşlama ise hiçbir şekilde Türkiye ile ilgili bir konu değildir. Bunu YouTube yasağını gündeme getirmek için özel bir gayret göstermektedir. Bu konunun mahkeme kararıyla bir ilişkisi yoktur.’ diyerek sansüre karşı yapılan açıklamaları hedef aldı.

Yıldırım, Türkiye’de vergi mükellefin şart olduğunu anlatarak, bunu yerine getirmeyen Google’a Maliye Bakanlığı tarafından 30 milyon TL ceza kesildiğini söyledi.