Ntvmsnbc.com: YouTube’a geçit yok!

YouTube’a geçit yok! – İnternet- ntvmsnbc.com

İki yılı aşkın süredir YouTube’a uygulanan sansür katılaşıyor. Ankara’da mahkeme siteye alternatif erişim sağlayan 44 IP adresini daha engelleme kararı verdi.

Noyan AYAN
ntvmsnbc ve Ajanslar
Güncelleme: 18:11 TSİ 17 Haziran. 2010 Perşembe

İnternetteki en büyük ve önemli video paylaşım sitesi YouTube’a uygulanan katı sansür, bugün daha da sertleşti. Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi, siteye alternatif erişim sağlayan 44 adresi daha engelleme kararı verdi.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nda görevli Cumhuriyet Savcısı Kürşat Kayral, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına (TİB) başvurarak, ”Youtube” internet sitesine erişimi sağlayan yeni IP adresleri olup olmadığını sordu.

TİB, Cumhuriyet Savcısı Kayral’a gönderdiği cevapta, erişimi sağlayan 44 yeni IP adresinin tespit edildiğini belirtti. Bunun üzerine Kayral, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, 44 yeni IP adresine erişimin engellenmesi istemiyle ek karar çıkartılmasını talep etti.
Haberin devamı ↓reklam

Mahkeme, talebi yerinde görerek, ”Youtube” internet sitesine ait olduğu tespit edilen 44 yeni IP adresine erişimin engellenmesine karar verdi.

MİNAREYE KILIF MI?
Karar, İnternet Teknolojileri Derneği’nin (İNETD) sansürü Google’a da yansıtan TİB aleyhine ‘mahkeme kararını yeniden yorumlama suçu işliyor’ açıklamasıyla yaptığı suç duyurusundan kısa süre sonra geldi.

İNETD’ten yapılan açıklamada ”BTK’nın 2 yıl önceki mahkeme kararını yeniden yorumlama gibi bir yetkisi yoktur. Mahkemenin herhangi bir kararını değiştirmek ya da yeni bir uygulama yapmak istiyorlarsa yeniden mahkeme kararı gereklidir. Bu kararı kendi başlarına uygulayamazlar” görüşü ifade edilmişti.

44 IP adresinin daha engellenmesi kararını bu çerçevede değerlendiren İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, daha önce yapılan ve Google’a yansıyan erişim engeli işleminin hukuka aykırı olduğunun fiilen ispatlanmış olduğunu söyledi.

‘Önceki, hukuka aykırı işleme kılıf giydirilmeğe çalışılıyor’ diyen Akdeniz, 8 Haziran 2010 tarihinde Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ile beraber TIB’e yapmış oldukları itirazda ‘Başkanlığın mahkemeler tarafından verilmiş olan erişim engelleme kararlarını kararda öngörülenin ötesine geçerek, keyfi bir şekilde uygulama yetkisinin olmadığını’ iddia etmişti.

Türkiye’de irili ufaklı binlerce siteye uygulanan ve kapsamı gittikçe genişletilen internette sansür dalgası, son olarak YouTube’un sahibi Google’a da sıçradı. Google arama motoru veya her hangi bir Google servisi hakkında erişim engelleme kararı olmasa da, YouTube için verilen sansür kararı Google’ı da kapsayacak şeklilde genişletildi. Bunun için de yasaklı YouTube IP’lerinin kapsamının bazı Google servisleriyle ortaklaşa kullanılan IP’leri de içine alacak şekilde genişletilmesi yolu kullanıldı.

İlk kez 5 Mayıs 2008 tarihinde uygulanmaya başlayan ve Türkiye’nin Çin, İran, Suudi Arabistan gibi otokratik ve teokratik ülkelerle aynı sınıfta algılanmasına yol açan YouTube sansürü demokrat çevrelerin büyük tepkisini topluyor.

Türkiye’de sansüre gerekçe yapılan içeriklerin çoğu YouTube’tan kaldırılmış durumda. Zaten kaldırılmayan içeriğe erişim de sadece Türkiye’de yasak.