Özgür Radyo: İnternet sansürü Meclise taşındı

Özgür Radyo: İnternet sansürü Meclise taşındı

18 Haziran 2010 / Cuma 14:55

HABER MERKEZİ- – BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Türkiye’de giderek yaygınlaşan internet sansürüne ilişkin Meclis’e soru önergesi verdi.

BDP’li vekil Sebahat Tuncel, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın cevaplaması için verdiği soru önergesinde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) göre Türkiye’de 2010 yılı itibariyle 3 bin 700 internet sitesinin ‘keyfi ve siyasi’ nedenlerle engellediğini hatırlattı.

Önergede şunlar ifade edildi: ‘AGİT, Türkiye’de medya özgürlüğü ve internette uygulanan sansürü konu alan ‘Türkiye’de medya özgürlüğü ve internet sansürü’ adlı raporunda sansürlerin durumu eleştirilerek Türkiye’nin internet yasasının ifade özgürlüğünü korumada başarısız olduğunu belirterek, yasanın reform edilmesi veya kaldırılması gerektiği çeşitli çevrelerce dile getirilmektedir. Muhalif basın internet üzerinden yasaklanarak cezalandırılmakta hatta hukuki yaptırımlara maruz kalabilmektedir. Google, Youtube gibi geniş kesimlerin kullandığı siteler siyasi nedenlerden dolayı kapatılırken, gundem-online.com haber sitesi 7 kez muhalif duruşu nedeniyle kapatılmıştır. Yine Atılım Gazetesi’nin internet sitesi, Eğitim-Sen’in kurumsal sitesi, Ekşisözlük internet sitesi gibi farklı alanlarda muhalif ve farklı duruşu olan pek çok site sansürlenmiştir. Basın özgürlüğünü de yok eden bu yasakçı uygulamalar ne yazık ki Türkiye’de ifade özgürlüğü ve demokratik anlayışın gelişmesinde engel olarak durmaktadır.’

Tuncel, Bakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:

*Bugüne kadar kaç internet sitesi hangi gerekçelerle yasaklanmıştır? Siyasi nedenlerle yasaklanan internet sitesini sayısı nedir?

*Türkiye, Avrupa ülkelerine göre yasaklı site sayısı açısından durumu nedir?

*Günümüz koşulları ve ihtiyaçlarını karşılamayan, yasakçı bir temeli olan Bilişim Yasasının, kamuoyundan gelen talepleri dikkate alarak, ifade özgürlüğü çerçevesinde yeniden düzenlenmesi söz konusu mudur?

*Muhalif basının ve kesimin internet üzerinden sürekli yasaklanması ve sansürlenen sitelerin haber alma özgürlüğünü ve ifade özgürlüğünü engellediği düşünüyor musunuz? Düşünüyorsanız bu yasaklardan vazgeçecek misiniz?