Bianet: Vali Yardımcısı sanliurfa.com Sitesini Erişime Kapattırdı

Bianet: Vali Yardımcısı sanliurfa.com Sitesini Erişime Kapattırdı

Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, Vali yardımcısı Yıldıray Malğaç ile ilgili eleştirel haber ve yorumlar nedeniyle Sanliurfa.com İnternet sitesi ile ilgili ihtiyati tedbir kararı aldı. Doç. Dr. Akdeniz, ‘Bu tamamen hukuka aykırı’ dedi.

Erol ÖNDEROĞLU, hukuk@bianet.org
şanlııurfa – BİA Haber Merkezi
14 Temmuz 2010, Çarşamba

Sanliurfa.com İnternet sitesi, Şanlıurfa Vali yardımcısı Yıldıray Malğaç ile ilgili çıkan haber ve okur yorumları nedeniyle erişime kapatıldı. 2 Temmuz’da siteye ihtiyati tedbir kararı alan Şanlıurfa 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 10 gün sonra da yapılan itirazı reddetti.

Karar, 4721 Sayılı Medeni Yasa’nın kişilik haklarına saldırıyı düzenleyen 24. maddesine dayandırıldı. Mahkeme başkanı Hakim İbrahim Balkan, Muhammet Taşçılar’ın yaptığı itirazı bu kişinin sitenin sahibi veya yetkilisi olmadığı gerekçesiyle geri çevirdi.

Akdeniz: Tamamen hukuka aykırı

Kararı bianet’e değerlendiren İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, ‘Mahkemenin verdiği erişime engeli kararı tamamen hukuka aykırıdır. Politik söylemler içeren bu sitenin hukuka aykırı bir şekilde sansürlenmesi kabul edilemez. Basın ve medya özgürlüğü engellenemez, mahkemelerce engellenmemeli’ dedi.

Akdeniz, 5651 Sayılı İnternet Suçlarına İlişkin Yasanın 9. maddesinden ‘kişilik hakları’ ile ilgili itilafın ne şekilde çözülmesi gerektiği konusunda yol gösterdiğini, ‘hakaret’ gerekçesiyle sitelerin kapatılmaması gerektiğini açıkladı.

Malğaç’a karşı eleştiri ve yoruma yasak

Sitede 25 Mart 2010’da yayınalanan ‘Malğaç sus pus’ başlıklı haberde, Geçtiğimiz hafta Vali yardımcısı Yıldıray Malğaç tyarafından yapılan açıklamada harcanan geçtiğimiz yıl ödenen 1,5 trilyonun değişik kaynaklarca karşılandığı açıklaması kamuoyunda şaşkınlık yarattı’ ifadesi ve bu habere site yetkililerinden Metin Çınar’ın ‘Yıldıray Beyin çıkmazı, bu harcamaların sakın Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından karşılanmış olmasın?’ şeklindeki yorumu, 9 Şubat 2010’deki habere yayımlanan, ‘…Malğaç ayıp, sayın Yıldıray bey elini iyice altına attı, yakında patlar, sayın valimizden rica ediyoruz. Bazı ihalelerin altına attığı imzaları kontrol edin, hep yandaşlarına veriyor’ şeklinde yorum kapatmaya gerekçe gösterildi.

Ayrıca, Ali Kıran isimli yorumcunun 23 Mayıs 2010 tarihinde gönderdiği ‘Herkesle uğraştı, çaycıyla uğraştı, müdürle uğraştı, valiyle uğraştı, basınla uğraştı. ali kıran başkesen gibiydi neyse gidiyor urfada hoş seda ile anılmak dururken böyle raatsızlık vermek herkesin harcı değil bu sitede yazılanlar çok normal değil kedininde kuyruğuna basarsan onlarda böyle yapar’ şeklindeki yorum da buna dayanak oluşturdu.

24 Mayıs 2010 tarihinde yapılan yorumda, ‘Sayın Valim sizin bu sitedeki halinizi ibretle iziyorum sen herkese yukarıdan baktın bak şimdi giderayak herkes seni konuşuyor ne olurdu halk adamı olsaydın tamam vali oldun sonuçta insansın mezarımızda aynı olacak öbür dünyamızda sana gideceğin yerde başarılar diliyorum. İnşallah gittiğin yerde insanlara tepeden bakmazsın, insanlar senin kölen değil’ deniyordu.

23 Mayıs’ta da, ‘Yıldıray Efendi Yeter!!! başlığı ile yazılan yorumda Bu yıldıray varya urfayı bitirdi valiliğin anasını ağlattı’ diye yazılmıştı. (EÖ)