TİB Başkanı’na ‘Görevini yapmadı’ davası – Hürriyet Gündem

TİB Başkanı’na ‘Görevini yapmadı’ davası – Hürriyet Gündem
Nurettin KURT ANKARA 26 Eylül 2010
TİB Başkanı’na ‘Görevini yapmadı’ davası
CHP Lideri Kılıçdaroğlu hakkında ‘PKK’lıdır’ diye yayın yapan bir internet sitesine erişimin engellenmesi için mahkemeden alınan tedbir kararını ‘Engellemeler yalnızca cinsel suçlarla sınırlı’ gerekçesiyle uygulamayan TİB Başkanı Şimşek’e dava açıldı. Şimşek’in 3 yıla kadar hapsi isteniyor.

TELEKOMÜNİKASYON İletişim Başkanlığı (TİB) Başkanı Fethi Şimşek hakkında, ‘Mahkeme kararının gereğini yerine getirmediği’ gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında, ‘PKK’lıdır’ diye yayın yapan internet sitesine erişimin engellenmesi için mahkemeden tedbir kararı alındı. Karar, gereğini yapmak üzere TİB’e tebliğ edildi.

Sadece cinsel suçlarla sınırlı

Ancak TİB, yasa gereği bu tedbir kararının uygulanmasının mümkün olmadığını savcılığa bildirdi. TİB, bunun gerekçesini yazısında şöyle açıkladı: ‘Düşünce açıklama özgürlüğünü kısıtlama bağlamında eleştirilere maruz kalmamak amacıyla, kapsam internet ortamında yapılan, çocukların ve gençlerin olumsuz olarak etkilenebileceği ya da çocukların cinsel yönden istismar edilmesi suretiyle oluşturulmuş yayınlarla sınırlı tutulmuştur.’

Kararı uygulamadı

Kılıçdaroğlu’nun avukatı Mutluhan Karagözoğlu, mahkeme kararını uygulamayan Şimşek hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ‘takipsizlik’ kararı verdi. Karagözoğlu karara itiraz etti. Dosyayı inceleyen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Şimşek’in yargılanması yönünde karar verdi. Adalet Bakanlığı bu kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na itirazda bulundu. Ancak bu itiraz da reddedildi. Bunun üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da Şimşek hakkında Ankara 20’nci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Şimşek’in, ‘Mahkeme kararının gereğini yerine getirmediği’ gerekçesiyle 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi isteniyor.