Abdullah Gül: ‘Türkiye’de internet sansürü yok’

Cumhuriyet Portal

25 Eylül 2010 tarihli bu makaleyi siteye yüklemeyi unutmuşum.

Cumhuriyet: ‘Türkiye’de internet sansürü yok’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ‘Dünya Liderler Forumu’nda yaptığı konuşmasında, Türkiye’de internet sansürü olmadığını, bazı internet sitelerine erişememe konusunun vergi kanunlarının yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi.

AA

New York- Columbia Üniversitesi Kütüphane salonunda düzenlenen ”Dünya Liderler Forumu”nda konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye’de ifade özgürlüğü konusunda son dönemde inanılmaz bir açılım ve serbestleşme yaşandığını vurguladı.

Medyada artık tekelleşmenin kalktığını ve kendi gündemleri ve güçleri olan pek çok medya grubu bulunduğunu belirten Gül, Türkiye’de 40’tan fazla ulusal, yüzlerce yerel TV kanalı, yüzlerce yerel ve ulusal radyo kanalı olduğunu, internet kullanımının rekor kırdığını dile getirdi.

”Türkiye, İngilizce konuşulan ülkelerden sonra Facebook kullanıcısı en yüksek ülke” diyen Gül, kendi Twitter sayfasının sürekli takip edildiğini, Twitter’ın kendisi için okuduğu basın raporlarından çok daha direk bir bilgi kaynağı olduğunu söyledi.

Türkiye’de internet açısından bazı sorunlar da olduğunu belirten Gül, Türkiye’de sayıları az da olsa bazı küresel sitelere ulaşımın sağlanamadığını, kendisine bu konuda bir sorunun geçen gün CNN’e verdiği bir mülakatta da sorulduğunu aktardı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ”Size de onlara da söylediğimi söyleyeyim. Bunun sansürle ilgisi yok. Bu, bizim vergi kanunlarımızın yetersizliğinden kaynaklanıyor. Hem hükümeti hem de Meclisi, bu kanunları en kısa zamanda güncellemeleri konusunda teşvik ediyorum. Türkiye bunu yapmakta gecikmeyecektir” diye konuştu.

Türkiye’de bugün pek çok Kürtçe yayın yapan özel TV kanalları dışında TRT’nin de Kürtçe yayın yapan kanalı olduğunu söyleyen Gül, Türkiye’de bugün her konunun sınırlara tabii tutulmadan konuşulabildiğini,sorunların açıkça tartışılabildiğini, sivil toplumun giderek geliştiğini ve ülkede insan hakları, hukukun üstünlüğü ve özgürlüklerin hakim olduğunu söyledi.

Bu noktaya gelmenin kolay olmadığını, Türkiye’nin bunun bedelini ödediğini ifade eden Gül, Türk toplumunun her kesiminin zor zamanlardan geçtiğine dikkati çekti.

Herkese mesaj verdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye’nin İsrail’den özür ve tazminat talebini yineledi. Gül’ün AB’ye mesajları da vardı. Bazı üye ülkelerin Türkiye’yi yapay sorunlar çıkardığını söyleyen Gül, ‘En büyük zorluk, birlikteki stratejik vizyon eksikliği’ dedi.

BM Genel Kurulu toplantısı için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Gül’e en çok sorulan soru, Mavi Marmara baskını sonrası İsrail-Türkiye ilişkileriydi.

Bu soru, Gül’ün Dış İlişkiler Konseyi adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada da gündemdeydi.

Gül, Türkiye’nin duruşundan ödün vermedi. ‘Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin raporu olayla ilgili sağlam ve yasal bir çerçeve oluşturmakta’ dedi. Ankara’nın özür ve tazminat talebini yineledi.

Türkiye-ABD ilişkileri

Türk – Amerikan ilişkileri de Cumhurbaşkanı Gül’ün gündemindeydi. Eksen kayması tartışmalarını reddeden Gül, Amerikan medyası ve kongresinde önyargılı değerlendirmelerin olduğunu belirtti; Türkiye ile ilgili ‘Algılamalarla, gerçekler arasında farklılıklar var’ dedi.

‘Türkiye, ABD’nin her zaman güvenilir müttefiki olacaktır’ diyen Cumhurbaşkanı, iki ülke arasında ilk stratejik ekonomik işbirliği toplantısının 19 Ekim’de Washington’da düzenleneceğini de söyledi.

Türkiye’nin AB yolculuğu

Gül’ün gündeminde, Türkiye’nin Avrupa Birliği süreci de vardı. ‘Süreci bitirmekte kararlıyız’ mesajı veren Gül, Washington’dan Avrupalı liderlere mesaj göndermeyi ihmal etmedi:

‘Maalesef AB zaman zaman bu süreci yavaşlatıcı politik bir tavır alıyor. Bunu açıkça söylüyorum, Avrupa’nın stratejik bakışı çok noksan. 50-60 sene sonrasını hiç düşünmeyen bir Avrupa var karşımızda, bu değişecektir.

Bu stratejik bakış geldiği anda bizim sürecimizi hızlandıracaklardır. Biz otomatik şekilde girelim demiyoruz, biz ‘şartları yerine getirdikten sonra girelim’ diyoruz, ama bu şartları yerine getirme konusunda bizi engellememeleri lazım, şimdi engelliyorlar. Biz AB standartlarını, hukukunu adapte ediyoruz, bunu adapte etmemizi adeta engelliyorlar açıkçası, böyle şey olmaz.’

İran’in nükleer faaliyetleri

Türkiye’nin İran’ın nükleer programıyla ilgili konuyu hafife almadığını vurgulayan Gül, ‘İranlı liderlerle konuşabilen bir tek biz varız’ dedi. Cumhurbaşkanı, ‘Bölgemizde nükleer silaha tahamülümüz yok’ ifadesini kullandı.

25 Eylül 2010