Avrupa’da ‘güvenli internet’ alarmı

Dış Haberler – Avrupa’da ‘güvenli internet’ alarmı: “Avrupa’da ‘güvenli internet’ alarmı

21.10.2010

Lüksemburg’ta toplanan ”Güvenli İnternet Formu”nda çocukların sanal ortamda karşı karşıya kaldığı tehditlere vurgu yapılarak, dünya çapında alarma geçilmesi çağrısında bulunuldu.

Avrupa Birliği’nin (AB) Güvenli İnternet Programı (Safer Internet Programme-SIP) tarafından 2004 yılından beri düzenlenen konferansa, dünyanın çeşitli ülkelerinden temsilciler katıldı.

”Online fırsatlar ve riskler: Online teknolojilerin çocuklar tarafından nasıl kullanıldığı, ebeveynlerin onlara ayak uydurup uyduramadığı ve risklerle mücadele yöntemleri” konularının ele alındığı uluslararası toplantıda, SIP tarafından desteklenen araştırma projesinin sonuçları ele alındı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 25 Avrupa ülkesinde ”EU Kids Online II” adıyla yapılan araştırmada, çocukların ve ebeveynlerin internet kullanımına dair veriler değerlendirilirken, tehdit algıları sıralandı.

İnternet üzerinden çocukları istismar etmeye çalışan kötü niyetli kişilerin karakterleri ve davranışlarını gözler önüne seren araştırmada, tehlikenin boyutlarına dikkat çekilerek dünya çapında alarma geçilmesi istenildi.

Avrupa Komisyonu Bilgi Toplumu ve Medya Direktörlüğü E-İçerik ve Güvenli İnternet Birimi Başkanı Richard Swetenham yaptığı açıklamada, forumun önemine dikkati çekerek, çocukların interneti daha güvenli kullanmaları için anne-babalar üzerinde farkındalık yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Çocukların genellikle odalarında bulunan bilgisayar aracılığıyla internete bağlandığına işaret eden Swetenham, böylelikle sanal ortamda saatlerce vakit geçirdiklerini belirtti. Çeşitli sohbet odaları ve sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla çocukların hiç tanımadığı kişilerle arkadaşlık kurduğunu kaydeden Swetenham, bunun son derece tehlikeli olduğunu vurguladı.

Ailelerin mutlaka çocukların internet üzerinden iletişim kurduğu kişileri tanıması tavsiyesinde bulunan Richard Swetenham, ”Bu durumda anne ve babalar tehlike riskini en aza indirmiş olur. Bu tüm aileler için kolektif bir davranış biçimi olmalı” dedi.

İnternet üzerindeki yaptırım ve uygulamalarla daha güvenli bir ortam oluşturulmasının önemine değinen Swetenham, Türkiye’nin ”Güvenli İnternet Forumu”na katılmak üzere anlaşma imzaladığını bildirerek, 2011 yılında formun resmi üyesi olacağını kaydetti.

-TÜRKİYE AVRUPA’YA ÖRNEK GÖSTERİLDİ-

Formun oturumlarında yapılan sunumlarında ”güvenli internet” için Avrupa ülkelerinde daha çok bireysel önlemler alındığı bilgisi verilerek, yasal düzenleme gerekliliğinin yeni farkına varıldığı vurgulandı.

Türkiye’nin bu konuda AB ülkelerine göre daha hassas olduğunu belirten uzmanlar, 2007 yılında kabul edilen 5651 sayılı ”İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun”na dikkati çekti.

Türkiye’deki yasal düzenlemenin bir AB direktifi olarak tüm üye ülkelere tavsiye edildiği forumda, sivil toplum kuruluşlarından da destek alınması önerisinde bulunuldu.

Toplantıya Türkiye’den Ulaştırma Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve İnternet Kurulu temsilcileri katıldı.