Bianet: Kılıçdaroğlu Sansürü Mahkeme Kararıyla Kalktı

Bianet :: Kılıçdaroğlu Sansürü Mahkeme Kararıyla Kalktı – Bianet

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu ile ilgili eleştirel yayınlar yapan ‘BugünKılıçdaroğlu.com’ sitesi 3,5 aylık sansür sonrası yeniden erişime açıldı. Sansüre karşı hukuki mücadelede yer alan Cyber-Rights.Org.TR ‘ifade özgürlüğü karşısında sadece iktidar değil, muhalefetin de hoşgörülü olması bir demokratik zorunluluktur’ dedi.

Ankara – İstanbul – BİA Haber Merkezi
26 Ocak 2011, Çarşamba

Yaklaşık dört aydır erişime kapatılmış olan ‘bugunkilicdaroglu.com’ sitesi, site sahibi Timur Manisalı’nın itirazı ve Cyber-Rights.Org.TR’nin girişimleri sonucu yeniden erişime açıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında yayın yapan site, Kılıçdaroğlu’nun avukatlarının girişimi ile Ankara 3. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 28 Eylül 2010’da erişime kapatılmıştı.

Kapatmaya dair Manisalı’nın avukatı Ayşe Altıparmak tarafından Aralık ayında yapılan itirazı haklı bulan Ankara 11. Asliye Ceza Mahkemesi, kapatmayı kaldıran 6 Ocak tarihli kararında şöyle dedi:

‘Haksız saldırının ne olduğu talep eden vekilinin dilekçesinde belirtilmemekle birlikte [5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’un] 9. maddeye göre hakları ihlal edilen şahıs ancak bu yayının içerikten çıkarılması için talepte bulunabilir.’

Hukuki süreçte katkıda bulunan Cyber-Rights.Org.TR ise konuyu ‘sadece iktidarın değil aynı zamanda muhalefette siyaset yapanların da siyasi ifade özgürlüğünün kullanılması karşısında daha hoşgörülü olması demokrasi için bir zorunluluktur. İnternet kullanımının siyasi önemini vurgulayan bir siyasetçi olan CHP lideri Kılıçdaroğlu’ndan da beklenen budur’ diyerek değerlendirdi.
‘Onun adı Kemal, Sansürcü Kemal’

Kapatma kararının kaldırılmasının ardından Manisalı ‘Onun adı Kemal, Sansürcü Kemal’ yazısında ‘Kılıçdaroğlu’nun sosyal olduğu kesin. Lakin demokratlıkla ilgisi sıfır. Tam olarak karikatür hoşgörüsü şovları yaptığı, ‘Başbakan sansürcü, ben özgürlükçü’ diye sağda solda konuştuğu sıralarda ne yaptı biliyor musunuz? Bendenizin şu masum blogunu kapattırdı’ dedi ve üç buçuk aydır ‘dünyanın en basit hakkı’ olan iletişim hakkının elinden alındığını belirtti.
‘Site Tayyip Erdoğan hakkında olsa, hiç açılamazdı’

Manisalı ‘Ya bu site buguntayyiperdogan.com olsaydı?’ başlıklı son yazısında ise basının üzerinde baskılara değindi:

‘Ya bu site Kılıçdaroğlu için olmasaydı, Tayyip Erdoğan için olsaydı. Hergün onu takip edip, aynı sarkastik dille yayın yapsaydı? Kapatılması şaşırtıcı mı olurdu? Hayır! Üstelik daha kötüsü olabilirdi: Açılamazdı.’
‘Basın da çeşitlendi, basına yapılan baskı da’

‘Baksanıza, Tayyip Erdoğan bir yuhalandı Galatasaray’da, bizzat Kılıçdaroğlu marketing’i yapan ‘merkez medya’ normalde üzerine atlayacakları bu haberi uzun süre veremedi bile.’

’35 yıllık bir gazeteci arkadaşım söyledi: 12 Eylül sonrasında bile doğrudan editör arayan milletvekilleri dönemi yoktu! Basın çeşitlendi, artık eskisi gibi kolektif darbe tezgahları yapılamıyor, şahane. Ama baskı çeşiti de arttı bir yandan.’ (EÇ/EÖ)