Vatan: IP için yorgan yaktılar!

IP için yorgan yaktılar! – GAZETEVATAN.COM

Lig maçlarını yayınlayan bazı siteler yüzünden blogspot.com’un erişime engellenmesi sansürcü bulundu

İlker AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ – 04.03.2011

IP için yorgan yaktılar! Suç işleyenin yakalanması mümkünken IP temelli yasaklama yüzünden internet kullanıcılarının en çok ziyaret ettiği 4 milyon blog sitesine erişim kesildi.

Türk internet kullanıcısının en çok kullandığı, Türkçe içeriğe sahip yaklaşık 4 milyon sitenin olduğu Google’ın blog hizmeti blogspot.com’un yayın hakları Digitürk’e ait Süper Toto Türkiye Süper Lig maçlarını yayınlayan bazı bloglar yüzünden yasaklanması yeni bir tartışma başlattı. Teknoloji ve internet hukuku uzmanları sitenin tamamen yani IP temelli kapatılmasını tartışıyor. Hukukçular suç işleyen sitelerin tesbit edilerek cezalandırılması gerektiğini, Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararı orantısız ve maksadını aşan bir ceza olduğunu ifade ediyor. İnternet hukukçuları bu tip kararlarla internet hukukunu düzenleyen 5651 sayılı yasada acilen yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtiyor. Blogları kapatılan bazı bloggerlar ise karara itiraz etmek için dava açıyor.

Mahkeme önce reddetti

Ekim 2008’de aynı nedenle erişime engellenen blogspot’la ilgili Digitürk önce Ocak ayı içinde Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak maç yayınlayan sitelerin erişime engellenmesini istedi. Mahkeme Digitürk’ün talebini önce reddetti. Digitürk’ün bir üst mahkemede ret kararına itiraz etmesinin ardından, Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi aralarında blogspot.com’un da bulunduğu yaklaşık 50 site ve onların kullandığı IP’lere erişimi engelledi. Digitürk yayın hakkı için 321 milyon dolar ödediklerini, Google’ın defalarca uyarılmasına rağmen illegal yayın yapılmasına son vermediğini ve son çare olarak mahkemeye gittiklerini ve tek sorumlunun Google ve blogspot olduğunu belirtti. Ayrıca Digitürk’ün Google’a dava açacağı da öğrenildi. Kararın ulaştığı servis sağlayıcılar erişim engellemeyi başlatırken bir açıklama yapan Superonline Google’ın bazı servis ve uygulamalarını kullanan site ve kullanıcıların erişim ve yavaşlama problemleriyle karşılaşabileceğini de belirtti.

‘Suçu işleyeni bul onu cezalandır’

Doç. Dr. Yaman Akdeniz (Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi – İnternet Hukuku Uzmanı): ‘Biz bir kaç blogger adına bir başvuru yapıp karara itiraz edeceğiz. Hükümet ve mahkemeler erişim engellemenin çözüm olmadığını anlayamıyor. Blogspot, youtube, facebook, twitter bir site değil platformdur. Bunların kapısına zinciri vurduğunuz zaman bir kitap yüzünden bütün kütüphaneyi kapatmış gibi oluyorsunuz. Tek kelimeyle sansür denilecek bir ceza. Milyonlarca blogger bu karardan etkilendi. Bu demokratik toplumlarda kabul edilemez. Bu haftasonu yapılacak maçları internet üstünden yine bir çok kişi seyredebilecek. O siteler hala yayında. İhlal varsa suçu işleyen kişiyle uğraşılmalı. ’

‘2 suçlu için kasabaya ceza’

Doç. Dr. Mustafa Akgül (İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı): Yayıncı kuruluş haksız değil. Ancak bu suçu işleyen kişilerin bulunup, onların cezalandırılması gerekir. Bir kasaba da iki suçlu var. Ancak bu bütün kasabayı cezalandırmaya benziyor. Blogspotları milyonlarca kullanan var. İki site yüzünden hepsini yasaklanmasında hükümetin de, mahkemelerin de hatası var. IP temelli yasaklayınca herkesin hakkına müdahale etmiş oluyorlar. Halbuki suçlu siteyi bulup onu cezalandırmak mümkün.

‘Engelleme doğru değil’

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, Digitürk’ün şikayetine bağlı olarak Google’ın ücretsiz blog servisi Blogspot’a erişimin mahkeme kararıyla engellenmesinin doğru bir yaklaşım olmadığını savundu. Asıl olanın sitenin kapatılmaması, içeriğin kaldırılması olduğunu söyleyen Şen, ‘Yani oradan Lig TV yayınları yapılıyorsa içeriğin çıkartılması gerekir’ diye konuştu.