Blogspot erişim engelleme kararına karşı ilk itiraz yapıldı!

04.03.2011

Cyber-Rights.Org.TR’nin katkılarıyla 04 Mart 2011 Cuma günü travelmind-idilka.blogspot.com adlı Eylül 2010’dan beri gezi içerikli yayın yapan blog sahibi İdil Elveriş adına Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararına itiraz edildi.

taraf_ie.jpg

Hem 5. Asliye Ceza Mahkemesi’ne hem de soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na verieln dilekçede 14.01.2011 tarih ve 2011/56 Değişik İş sayılı Blogspot.com web sitesine uygulanmakta olan koruma tedbir amaçlı erişim engelleme kararının iptali ve kaldırılması talep edildi.

Dilekçede “erişim engelleme kararı işbu itiraz sahibi dahil olmak üzere binlerce Türk kullanıcının erişim, bilgi edinme ve bilgi paylaşma haklarını da ihlâl etmiştir” denildi ve karar yüzbinlerce bilgi ve belgeyi ulaşılmaz kılarak müvekkilin bilgi alma ve ifade özgürlüklerinin özüne dokunan, orantısız bir müdahale niteliği taşımaktadır ifadeleri kullanıldı.

“Diyarbakır 5. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı yalnızca hukuka aykırı sayılan içeriğe erişimi engellemekle kalmamış, web sitesi alanının kısıtlanması yoluyla Blogspot.com sitesi üzerinden yasalara mükemmelen uygun ve erişiminde kamu yararı olan yüzbinlerce web ve blog sayfasına da erişimi engellemiştir” denildi.

Dilekçede ayrıca alternatif ve isleyen bir uyar ve kaldır mekanizmasının mevcut olduğu ve mahkeme kararının çok ciddi yan etkileri olduğu da belirtilirken Digitürk’ün sadece 2011 Şubat ayı içinde 50’den fazla uyar kaldır mektubunu Google’a göndermiş olduğu ve telif haklarını ihlal gerekçesi ile 100’den fazla blogun Google tarafından Blogspot platformundan kaldırıldığı belirtildi.

Cyber-Rights.Org.TR (http://privacy.cyber-rights.org.tr/) bu itiraz ve dava ile ilgili gelişmeleri gelecek hafta içinde kamuoyu ile paylaşmaya devam edecek. Cyber-Rights.Org.TR Bloguma Dokunma Kampanyası’nı da (http://www.blogumadokunma.com/) destekleme kararı almıştır.