Bianet: AİHM, İnternet Sansürü’nde Türkiye’yi Sorguya Aldı

Bianet: AİHM, İnternet Sansürü’nde Türkiye’yi Sorguya Aldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Haziran 2009’da sansürlenen iki siteyle ilgili başvuruları incelemeye alarak, Türkiye’ye yanıt vermesi için 9 Haziran’a kadar süre tanıdı. Cyber-Rights.Org.TR, isteyen kurumların 24 Nisan’a kadar başvurulara müdahil olabileceklerini duyurdu.

İstanbul – BİA Haber Merkezi
09 Mart 2011, Çarşamba

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ahmet Yıldırım ve Yaman Akdeniz’in internet sansürüne karşı yaptıkları başvuruyu incelemeye aldı; Türkiye’ye yanıt vermesi için 9 Haziran’a kadar süre tanındı.

Cyber-Rights.Org.TR sitesinin önceki gün (7 Mart) yaptığı yazılı açıklamaya göre, Denizli 2. Sulh Ceza Mahkemesinin 23.06.2009 tarih 2009/377 sayılı kararıyla engellenen Google Sites ve Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığının 26.06.2009 tarih 2009/45 sayılı kararıyla engellenen Last.Fm siteleri ile ilgili başvuru dosyalarının 31 Ocak’taki AİHM kararıyla birleştirildiğini belirtti.

AİHM, 16 Şubat tarihinde de iki başvurunun özetini ve Türkiye’ye yönlerdirdiği soruları sitesinde yayınladı.

Mahkeme, Türkiye’ye bu sorulara yanıt vermesi için 9 Haziran tarihine kadar süre tanırken, Cyber-Rights.Org.TR sitesi de başvurulara müdahil olma isteği bulunan sivil toplum örgütlerin görüşlerini 24 Nisan tarihine kadar AİHM’e göndermesi gerektiğini belirtti.
Akdeniz: Karar, tüm AK üyesi ülkeler açısından da önemli

Konuyla ilgili site adına konuşan Doç. Dr. Yaman Akdeniz şunları söyledi:

‘Bir çok kez Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından ‘fikir özgürlüğü söz konusu olan (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki) davalarda savunma yapmama kararı’ alındığının altı çizilirken, bu politik kararın söz konusu AİHM başvurusuyla ilgili uygulanıp uygulanmayacağını ancak Haziran 2011 içinde göreceğiz.

‘Strasbourg Mahkemesi İnternet sansürleri ile ilgili incelemeye aldı; bu iki başvuru sadece Türkiye açısından değil, aynı zamanda Avrupa Konseyi’ne üye bütün ülkeler açısından önem taşıyor.'(EÇ)