Cyber-Rights.Org.TR: Blogspot Erişim Engellemesi kaldırıldı

Cyber-Rights.Org.TR: Blogspot Erişim Engellemesi kaldırıldı
14.03.2011

Kamuoyuna duyurulur: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun bu akşama (14.03.2011) doğru almış olduğu karar ile Blogspot.com ve ilgili IP adreslerine uygulanan erişim engelleme uygulamasına son verilmiştir. Savcılık tarafından alınan karar sonrasında bu karar ilgili ISSlere tebliğ edilecek ver Blogspot’a erişim tekrardan sağlanacaktır.

kalkti_1.jpg

Digitürk tarafından mahkemeye sunulan belgeler kapsamında şikayet edilen bloglar olan goltvnet.blogspot.com, sportrhd.blogspot.com, trgoals2.blogspot.com, freesoccertrhd.blogspot.com ve izleligtvblog.blogspot.com artık yayında olmadığı ve Google tarafından bu bloglar kapatıldığından dolayı erişim engellemeyi gerektirecek sebepler ortadan kalktığı için erişim engelleme kararı kaldırılmıştır.

Blogspot gibi Web 2.0 tabanlı platformlara ilişkin olarak verilen erişim engelleme kararlarının, blogspot.com ve Türkiye’deki diğer benzerlerinde olduğu gibi ciddi yan etkileri bulunmaktadır. Engelleme kararları sadece hukuka aykırı olduğu iddia edilen (genelde sadece bir dosya ve sayfadan ibaret olan) içeriğe değil, bu sistemlerin tümünün çalıştığı tek bir alanın içeriğinde bulunan milyonlarca yasal sayfa ve dosyaya da erişimi imkânsız kıldığı unutulmamalıdır. Temennimiz mahkemelerin veya savcılıkların bundan sonra web 2.0 tabanlı platformlara erişim engelleme kararı vermemesidir.

Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Cyber-Rights.Org.TR kurucusu.