İnternette korku salıyorlar!

İnternette korku salıyorlar! – En Son Teknoloji Haberleri – HTEkonomi

İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı: Böyle bir yetkileri yok!
01 Mayıs 2011 Pazar, 17:00:49

BTK’nın servis sağlayıcı firmaları korkutarak onları otosansüre zorladığını dile getiren İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı Doç. Dr. Mustafa Akgül, ‘Bu bir tehdittir. Yapılan yargısız infazdır. Bunu yaparak servis sağlayıcıya ‘Sen kendini hâkim yerine koy’ diyorlar. Böyle bir kararın uygulanabilirliği yok’ dedi.

TİB’in internet alan adı verilmesini ‘sakıncalı’ bulduğu 138 kelimeye ilişkin yazısı şaşkınlık yarattı. Doç. Dr. Akgül, ‘Yetkileri yok, korku salıyorlar’ dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) bağlı Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), 138 sözcüğü ‘sakıncalı’ ilan ederek yer sağlayıcı (hosting) firmalarına gönderdiği yazı sektörde şaşkınlıkla karşılandı. TİB, hosting firmalarına gönderdiği yazıda internet alan adı verilmesinde ‘sakınca’ olan 138 sözcüğü sıralamıştı. TİB, aralarında ‘haydar, hayvan, etek, sarışın, adrianne, erotik, baldız, sıcak gibi isimlerin bulunduğu listeyi gönderdiği yazıda, ‘Bu kelime gruplarını barındıran içeriklerin çıkarılması ile ilgili alan adlarının hizmetine son verilmesi ve son durumun mail ile tarafımıza iletilmesi gerekmektedir. Bu yükümlülüklerin yerine
getirilmemesi durumunda ilgili cezai müeyyideler ile karşı karşıya kalınabileceği unutulmamalıdır’ uyarısını yapmıştı.

BTK Başkanı Tayfun Acarer, bu yazının gönderilmesinin ardından yaptığı açıklamada bu
listenin bilgi amaçlı gönderildiğini, önemli olanın isimdeğil içerik olduğunu açıkladı. Örneğin ‘etek’ alan adı, sitenin içeriği bir terzinin tanıtımıyla ilgisiyle verilen site bir terziye aitse suç değil ama erotik içerik taşıyorsa suç.
Peki bu, uygulanabilir bir karar mı?
Kelimelerden yola çıkarak içeriğe sansür getirilen bir uygulamada hosting firmaları bu elemeyi nasıl yapacak?
Hosting firmalarının böyle bir sorumluluğu varmı?

BTK’NIN BÖYLE BİR YETKİSİ YOK
İnternet Teknolojileri Derneği Başkanı, Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mustafa Akgül’ün yorumu çok çarpıcı.
Doç. Akgül, ‘BTK’nın Türkiye’deki servis sağlayıcılara ‘Bu isimlerin kullanılması yasak’ deme yetkisi yok. Hosting firması içerikten sorumlu değildir. ‘Bu içerik kötüdür’ deme yetkisi savcılıktadır.’
Peki böyle bir yetki yoksa TİB bir liste oluşturarak hosting firmalarına nasıl gönderiyor?
Aslında orada da bir ayrıntı var.
BTK Başkanı Tayfun Acarer’in ‘Biz yasak demiyoruz, bilgi veriyoruz’ açıklaması belki de
bundan. Ama Doç. Dr.Mustafa Akgül’ün bu uygulamadan çıkardığı anlam kaygı verici.
Diyor ki Akgül, ‘BTK servis sağlayıcıları korkutarak onları otosansüre zorluyor. Bu bir
tehdittir. Kanunda alan adını yasaklamak gibi birmadde yok, Türkiye’deki servis sağlayıcılar için yok. Burada yapılan, yargısız infazdır. Korku salmaktır. Servis sağlayıcıya ‘Sen kendini hâkim yerine koy’ diyorlar. Böyle bir kararın uygulanabilirliği yok. ’

YORUMA AÇIK
Yemeksepeti.com’un kurucusu Nevzat Aydın da önce liste gönderilmesi, ardından
‘yasaklanmadı, dikkat edilmesi istendi’ yorumu yapılmasına dikkat çekerek, ‘Bu işi
bilmiyoruz, devlet bu işin içine bir türlü giremiyor. Bu kadar dinamik bir sektör Türkiye’de bir türlü hak ettiği yeri bulamıyor.
Son örnek de bunu gösteriyor’ yorumunu yaptı.
Sitenin diğer ortağı Melih Ödemiş de Doç. Dr. Mustafa Akgül’e benzer bir değerlendirme yaptı.
Ödemiş, ‘İçeriğin sakıncalı olduğu kararı subjektif ve yoruma açık. Dünyada
internet yasakları konusunda giderek üst sıralara çıkıyoruz. Türkiye bu konuda dünya ile rekabet edecek ve marka çıkaracaksa bu yasaklarla olmaz’ diyor.

BU UYGULAMA HOSTING FİRMALARINI KAÇIRIR
Doç. Dr. Mustafa Akgül, böyle bir karardan Türkiye internet sektörünün ciddi zarar göreceğini düşünüyor, ‘Bir taraftan liberal ekonomi deniyor, bir taraftan ticaret engelleniyor. Kimse hosting yapmak istemeyecek, zaten kaçıyorlar. Yurtdışına gidiyorlar’ diyor.

Koç.net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca ise kararın uygulanabilir olmayışını farklı bir nedene dayandırıyor.
‘Bizlere böyle bir sorumluluk verilmesini çok anormal bulmuyorum’ diyen Akarca, isimlerin değil, içeriklerin sakıncalı olup olmadığına karar verme sürecinin teknik olarak zorluklarına dikkat çekiyor ve ekliyor:
‘Aslında bizler yasaklanmamış olsa bile kötü niyetli girişimleri engellemek için içerikleri takip etmeye çalışıyoruz. Ama bu kelime listesi olayında biraz ortada kalmış bir durum var. Tam olarak bir kelime yasağı olmadığından, sisteme şu şu kelimeleri kabul etme de diyemeyiz. Benim sözgelimi ‘etek’ adını yasakla diye bir talimat vermem gerek.
Elektronik sistemin zekâsı yok ki içereğin sakıncalı olduğunu anlasın. Uygulayıcılar açısından bunun netlik kazanması lazım.’

Esen Evran / HT Ekonomi