ntvmsnbc.com: Avrupa’da hükümetler filtre uygulamıyor!

Avrupa’da hükümetler filtre uygulamıyor! – İnternet- ntvmsnbc.com

BTK ve TİB’in ‘Avrupa’da da hükümetler filtre uyguluyor’ anlamındaki açıklamalarına itiraz geldi. Doç. Dr. Akdeniz, ‘bunlar nelermiş açıklayın bilelim’ diyor.

ntvmsnbc, Güncelleme: 10:20 TSİ 07 Mayıs. 2011 Cumartesi

Avrupa Konseyi’nin düzenlediği Speak Up konferansları kapsamında dün Brüksel’de Balkanlar ve Türkiye’deki ifade özgürlüğü ve internete getirilen kısıtlamalar tartışıldı. Toplantıya Türkiye’den katılan tek isim Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Türkiye’deki son durumu özetlediği konuşmasında yaşayann sansür ve kısıtlam furyasını ”İnternet Sansürü: Versiyon 2.0′ olarak nitelendirdi.

Hükümetin ve ilgili otoritelerin demokratikleşme adına ellerini internetten çekmelerini talep eden Akdeniz, yetkililerin sıkça tekrarladığı ‘ama Avrupa’da da var’ söylemini reddederek ‘bu tür filtre uygulamaların demokratik ülkelerde hükümetçe geliştirilmiyor’ dedi.

Akdeniz konuşmasına şöyle devam etti:
‘5651 sayılı Kanun’la başlayan süreç evrim geçirdi ve genişledi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın alan adları ile ilgili yazışmalarını ancak TR İnternet Sansür: Versiyon 2.0 olarak tanımlayabiliriz. Bu bakımdan Bianet’in Danıştay nezdinde açmış olduğu iptal davası çok önemli.’

‘BTK ve TİB’in basın açıklamalarında ‘Avrupa’da da uygulandığı’ iddia edilen filtre uygulamaları hiç bir hükümet tarafından geliştirilmiyor. Merkezi bir filtreleme sistemi Avrupa Birliği, Avrupa Konseyi ve AGİT bünyesindeki ülkelerde yok. Olsa dahi bizdeki sistemi meşru kılmaz. Örnek alınması gereken sistemler düşünce özgürlüğü konusundaki uluslararası insan hakları standartlarıdır.

BTK açıklamasında yer alan ‘Hem Ülkemizde, hem de dünyada İnternet Servis Sağlayıcıları kullanıcılarına benzer hizmetler sunmaktadırlar. Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğinin bu konuda tavsiye kararları olduğu gibi, Avustralya, İngiltere, İsviçre, İspanya ve Japonya’da benzer uygulamalar yapılmaktadır’ ifadelerine kaşrı çıkan Doç Dr. Akdeniz, bahsi geçen bu uygulamaların neler olduğunun net şekilde açıklanması için ‘Bilgi Edinme Hakkı’ çerçevesinde iki kurumdan bilgi de talep etti.

Dilekçede şu ifadeler yer aldı:

‘Basın açıklamasında bahsi geçen Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliğinin bu konudaki tavsiye kararlarının hangileri olduğu, Avustralya, İngiltere, İsviçre, İspanya ve Japonya’da hangi benzer uygulamaların kamu kurum ve kuruluşları tarafından yapıldığı hususlarındaki bilgi ve belgelerin 4982 Sayılı Kanun kapsamında tarafıma gönderilmesini talep ediyorum.

Yukarıda talep edilen bilgi ve belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde bulunan, ve kamuoyunu yakından ilgilendiren bilgi ve belgelerdir. Açıklanmasında kamu yararı olan bu belgelerle ilgili 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki bir talebin bu Kanuna uygun bir şekilde değerlendirilmesi ve bahsi geçen bilgi ve belgelerin 4982 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yer alan demokratik, şeffaf, ve eşit yönetim ilkeleri gereğince tarafıma verilmesini talep ederim.’