Radikal: Diyarbakır Mahkemesi Blogger’ı yasaklayınca…

Diyarbakır Mahkemesi Blogger’ı yasaklayınca…

ORAL ÇALIŞLAR, 26/10/2008

Gece TV programından eve döndüğümde Reşat (Çalışlar) karşıladı. Şaşkınlıkla yüzüme bakıyordu. “Odama gel sana bir şey göstereceğim” dedi. Bilgisayarı açıktı ve ekranda şunlar yazıyordu:
“Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir. T.C. Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi 20.10.2008 tarih ve 2008/2761 sayılı kararı gereği bu siteye erişim engellenmiştir.”


Reşat’a bunun ne anlama geldiğini sordum. Anlattığı özetle şu: Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bellibaşlı üç blog sağlayıcısı bulunuyor. Belli servis sağlayıcı siteler üzerinden girilen ve herkesin kendisine bir site oluşturma olanağı bulduğu blog sistemi, internetteki yazışma, haberleşme, bilgi alışverişi, tartışma, fotoğraf, şiir, video yayımlama gibi birçok temel konuyu kapsıyor.
Merkezi Türkiye’de olan blogcu.com’un 390 bin civarında üyesi bulunuyor. Reşat’ın blogu’nun yer aldığı ‘blogspot.com’ ise google tarafından kurulmuş olan bir blog ağı. Onun Türkiye’deki üyelerinin sayısı tam bilinmemekle birlikte yüz binlerin bu blog ağı içinde yer aldığı söylenebilir. Üçüncü blog ağı ise ‘wordpress.com’. Başka bazı yerli ve yabancı blog sağlayıcı siteler de bulunuyor.
Sonuç olarak blog’lar milyonlarca insanın özellikle de gençlerin internetteki bilgilenme, haberleşme ve günlük tutma gibi ihtiyaçlarını karşılayan bir ağı ifade ediyor. Örneğin bu blog’lar içinde en çok ilgi çekenlerden birisi, ‘portakal ağacı’ adlı bir yemek tarifi blog’uydu.
Reşat’a Diyarbakır Mahkemesi’nin neden böyle bir karar almış olabileceğini sordum şunları söyledi: Herhalde bunlar blog’un tek bir merkez tarafından yönetilen bir gazete olduğunu sanıyorlar. O nedenle bir blog sayfasında kendilerince sakıncalı bir ifade görünce o sayfayla aynı servis sağlayıcıyla ilişkisi olan bütün blog’ları kapatıyorlar.
Bu yasak üzerine gençler internet sitelerinde şaşkınlık içinde tartışmaya başladılar. Yasağı eleştirdiler. Bu tepkilerin bir kısmını sizlerle paylaşıyorum.
“Engellemenin son kurbanı. Ama olmuyor, olmuyor ne yapsanız olmuyor. Bu gençlik yine bi yolunu bulup girecek bu siteye, tek bir çözüm var Taksim’de sallandırmak. Şöyle iyilerinden, olmuşlarından 3-5 tanesini sallandıracaksın, ibreti alem olsun diye orda bırakacaksın. İşte o zaman girmezler böyle sitelere…
Gece gece sinirlerimi zıplatan saçma uygulama. Akşam üzeri aklımda yazacağım yazıların hevesiyle eve geliyorum. Bakıyorum ki birileri başkalarını cezalandırmak adına beni cezalandırmış. İnternet musluk sanki birilerinin isteğine göre açılıp kapanıyor.
İlk tepkim bu durumu protesto eden bir yazıyı blog’umda yayınlamak olacak. Blogger.com’a girmeden de gmail üzerinden yazılarımızı siteye gönderme gibi bir opsiyonumuz var çok şükür… İlla ki bir şekilde insanlara düşüncelerimi aktaracağım.
Konunun saçmalığı, özgürlük karşıtı oluşu ve tüm diğer argümanlar bir yana, ‘Diyarbakır 1. Sulh Ceza Mahkemesi 20.10.2008 tarih ve 2008/2761 sayılı kararı’ ile ilgili herhangi bir bilgiye ulaşılamaması da garipliğin diğer bir boyutu olsa gerek. Ortada gerçekten böyle bir karar olduğundan bile emin olamıyoruz gerekçesi belirtilmemiş olduğu için.
Blogger’in hayatımdaki yerini yüzüme vurmuş olan engellemedir. Artık rahatlıkla kavrayabiliyorum ki ben interneti sırf blogum için kullanıyormuşum. Yaklaşık yarım gündür hayatımda yok ve ben zaten internetsiz kalmış gibiyim. Blogların yaygınlaşmasıyla birlikte internetin ‘sıradan’aktif kullanıcıları olarak kendimizi anlatma imkanı bulmuştuk. Türkiye’nin ve dünyanın uzak uçlarından insanları tanıyabiliyorduk, yine bu sayede pek çok da arkadaşımız olmuştu. Buydu demek ki birilerine batan. Belki de düşündüklerimizi rahatça ifade edebilmemizdi…
Bence bu yasakları genişletmekte fayda var.
-az önce köprüde kaza vardı, otoyolların tümünü kapatsanıza
-bol kepçe lokantasında biri zehirlenmiş restoranları kapatsanıza
-akp’li bir bakan yolsuzluk yapmış akp’yi kapatsanıza
-milli takım yenilmiş, ülkede futbolu yasaklasanıza
-hızlı tren kaza yapmış demir yollarını kapatsanıza
Bu nasıl bir akıldan çıkma, ne büyük bir saçmalığın ürünüdür. Bu keyfe kederlik, bu yasakçılık nasıl bir korkunun ürünüdür. Allah’ınız sizi bildiği gibi yapsın.
Geçen yıl wordpress’e erişim engellenmişti. Bugün itibariyle, benim de kullandığım dünyanın en büyük blog servisi blogger’a erişim de mahkeme kararıyla engellendi. Engellemenin süresini bile bilmiyoruz.
Bu engellemelerin internet’i kullanmayı bilenler için hiçbir anlamı olmadığını, bu nedenle Türkiye’yi dünyada gülünç duruma düşürdüğünü, bizi ise utanç içinde bıraktığını söyleyerek kararı protesto ediyorum. Türk hukuk sistemi önce ‘bilişim’i bilip sonra hukukunu oluşturmalıdır.”
“Rüyalar da sansürlenebilir yakında, hayaller de…”
Anayasa Mahkemesi 20’den fazla parti kapatan bir ülkede, Diyarbakır Mahkemesi de blog’u yasaklar olur biter…