MedyaKronik: YouTube’a erişim yakında sağlanabilir

MedyaKronik | YouTube’a erişim yakında sağlanabilir: “4/06/08 – 20:11

AA

Atatürk’e hakaret içeren videolar yayınlandığı için, çeşitli mahkemelerce erişim yasağı konulan video paylaşım sitesi youtube yetkilileri bir açıklama yaparak, Türkiye’deki kullanıcıların erişimini sağlayabilmek için çalışmalar yaptıklarını duyurdu. Kapatma kararlarına neden olan videoların incelendiği belirtilen açıklamada, ‘Türkiye’de en kısa sürede erişimin tekrar sağlanmasını bekliyoruz. YouTube olarak Türk kanunlarına aykırı içeriğe ilişkin sorunları gidermek için işbirliğine hazırız’ denildi.

‘Gerektiğinde video kaldırılabilir’

YouTube’dan yapılan yazılı açıklamada, Türk kullanıcılarının sitenin kendilerine sunduğu servislere yoğun ilgi gösterdiği ve siteyi severek kullandıkları belirtilerek, YouTube olarak Türkiye’de yaşayan farklı kesimden birçok kişiye online dünyada eğlenceli ve bilgilendirici video tecrübesi yaşatmaktan son derece mutlu olunduğu ifade edildi. Açıklamada, ‘Türkiye’deki kullanıcıların YouTube’a erişimini sağlayabilmek için çalışmalar devam ediyor’ denildi. Son kapatma kararına neden olan videoların incelediğini ve YouTube kullanım koşulları doğrultusunda gerekli aksiyonların alındığını, YouTube’a Türkiye’den kısa bir süre içerisinde erişimin tekrar sağlanmasının beklendiğini belirtilen açıklamada, internetin herkese kendini ifade etme ve sesini duyurma olanağı tanıdığı vurgulandı. Bireylerin web ortamında kendilerini ifade etme biçimlerinin bazı ülkelerin kültürel ve politik konulardaki hassasiyetlerine dokunduğuna dikkat çekilen açıklamada, ‘YouTube’da yer alan İngilizce, Türkçe ya da herhangi bir dilde yüklenmiş içeriğin büyük bir çoğunluğu YouTube’un kullanım koşullarına uygundur. Ancak bazen kullanım koşullarına aykırı içeriğe sahip videolar da YouTube’da yer alabilmektedir. Bu nedenle YouTube olarak kullanıcılarımıza kolaylıkla, kullanım şartlarımıza uygun olmadıklarını düşündükleri videolar konusunda uyarı mesajı göndermeleri imkanını sağlamakta ve sonrasında gerektiğinde videoyu yayından kaldırmaktayız’ denildi.

Uyarı mesajı gönderilebilecek

Yetkililer, Türkiye’den kullanıcıların YouTube’a erişebilmeleri, uygunsuz içeriğe sahip olduklarını düşündükleri videolar konusunda uyarı mesajları göndererek, bu içeriğin hızlı bir şekilde çıkarılması konusunda yardımcı olmalarının site açısından büyük önem taşıdığını da belirtti. Ufak bir grubun yarattığı uygunsuz içeriğin, çoğunluğu oluşturan bir grubun YouTube kullanımını olumsuz etkilediğini belirten yetkililer, ‘Son bir yıldır, uygunsuz içeriğe sahip olan az sayıda video ile ilgili problemleri çözüme ulaştırmak, uyarı mesajları gönderilen videoların çıkarılması için Türk yetkililerle yakın bir şekilde çalışmaktayız. Türk yetkililer ile bu sorunların giderilmesi konusunda görüşmelerimizi düzenli olarak devam ettirmekteyiz. YouTube’a Türkiye’den kısa bir süre içerisinde erişimin tekrar sağlanmasını bekliyoruz. YouTube olarak Türk kanunlarına aykırı olabilecek içeriğe ilişkin sorunları gidermek amacı ile yetkililerle işbirliğine her zaman hazırız’ denildi.

Uyarı nasıl yapılacak?

Açıklamada ayrıca, YouTube’da video ile ilgili uyarı mesajı nasıl gönderileceğine ilişkin olarak, ‘İçerik kurallarına aykırı videolar videonun altındaki ‘flag’ butonu tıklanarak, kullanıcı tarafından işaretlenmektedir. ‘Flag’ bölümü tıklandıktan sonra, seçenek penceresinden videonun hangi nedenlerden uygunsuz bulunduğu sunulan seçeneklerden belirtilmelidir. (Örneğin videonun içeriğinde bir kişiye hakaretler var ise ‘hate speech’ seçeneği tıklanmalıdır) Bu uyarıyı takiben gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygunsuz içerikteki videolar yayından kaldırılmaktadır’ denildi.”

(Via .)