Bianet: Gazeteci Nedim Şener’in 28 Yıl Hapsi İsteniyor

Bianet: Gazeteci Nedim Şener’in 28 Yıl Hapsi İsteniyor – Bianet: “Gazeteci Nedim Şener’in 28 Yıl Hapsi İsteniyor

Polis Akyürek, Zenit, Yılmazer ve Sarı’nın ‘Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları’ kitabının yazarı gazeteci Şener hakkında açtıkları davalarda istenen hapis cezası toplam 28 yıl.
Emine ÖZCAN – emine@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi
05 Haziran 2009, Cuma

Milliyet gazetesi muhabiri Nedim Şener hakkında ‘Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları’ adlı kitabı gerekçe gösterilerekaçılan davalarda 28 yıl hapis cezası isteniyor.

Suçlamalarsa şöyle: ‘Terörle Mücadelede görev almış kileri hedef göstermek, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri açıklamak, açıklanması yasaklanan gizli bilgileri temin etmek, haberleşmenin gizliliğini ihlal, adil yargılamalı etkilemeyi teşebbüs.’

Şener, ‘Cezalandırılmak istenen gazeteciliğin temel işlevi olan belge bulmak ve yayınlamak, Hrant Dink cinayetinde sorumlulukları bulunan kamu personelinin kim olduklarını öğrenmektir’ diyor.

‘Dink’in öldürülmesinde ihmali olan Trabzon Jandarma Komutanlığı personelinin tamamının iki yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanıyor olması, Dink cinayetinde ihmali olduğu belirlenen Trabzon polisinden hiçbir personelin yargılanmaması çok garip.’
‘Yalanları belgeledim’

Yazar Şener’in kitabının konusu Dink cinayetinde görevi ihmalle suçlanan Jandarma, Polis ve Milli İstihbarat Teşkilatı mensuplarının, mesleklerinin gereklerini yerine getirmek yerine cinayetin aydınlatılmasını önleyecek şekilde ifade vermeleri ve resmi evrak düzenlemeleri.

‘Devletin bu üç önemli istihbarat kuruluşunun Dink cinayetindeki ihmallerini, görevli personelin isimlerini vererek yayınladım. Yalan bilgiye dayalı belge düzenlediklerini belgeledim. Üzerinde gizli damgası bulunan ve yalan içeren belgeler kitapta yayınlandı.’

Kitabın ardından Dink cinayetinde görevi ihmalle suçlanan ve halen Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı olan dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Ramazan Akyürek, Dink öldürüldüğünde Emniyet İstihbarat C Şube Müdürü olan ve şu anda İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve Ogün Samast’ı Dink’i öldürmek için azmettiren Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi’nin resmi Yardımcı İstihbarat Elemanı (YİE) Erhan Tuncel’in bağlı olduğu İstihbarat Polisi Muhittin Zenit İstanbul Başsavcılığı’na Şener’in Terörle Mücadele Yasasına göre yargılanması için başvuruda bulundu.

Son başvuru ise Trabzon Emniyet müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı tarafından yapıldı.
Samast için 20, Şener için 28 yıl

İstanbul 11.Ağır Ceza Mahkemesi’nde 26 Haziran’da görülecek davada Şener hakkında toplam 20 yıl, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 10 Haziran’da görülecek davada 8 yıl, yani toplam 28 yıl hapis cezası isteniyor.

Şener için istenen ceza miktarı, Dink’i öldürmekten yargılanan Samast için istenen cezadan sekiz yıl fazla.

Şener ‘Bir tarafta Ağır Ceza Mahkemesinde cinayeti işleyenler ve işlenmesinde parmağı olanlar diğer tarafta Türkiye’nin istihbarat kurumlarının yalanlarını ortaya döken gazeteci yargılanıyor’ diyor. (EZÖ)