Radikal: İletişim Başkanı’na Facebook davası

İletişim Başkanı’na Facebook davası / Türkiye / Radikal İnternet: “İletişim Başkanı’na Facebook davası

06/08/2009 10:58

Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu’nun şikayeti üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sonunda Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek hakkında verilen ‘takipsizlik’ kararını kaldırdı.

Mahkeme, Fethi Şimşek’in suçlu olup olmadığına yargılama sonucu karar verilmesi gerektiğine işaret ederek, Şimşek’in ‘Mahkeme kararını yerine getirmemek sureti ile görevi kötüye kullanma’ suçundan yargılanmasına hükmetti.
Kemal Kılıçdaroğlu, son yerel seçimler öncesinde, Facebook’ta, ismiyle kurulan bir grupla kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu gerekçesiyle avukatı Mutluhan Karagözoğlu aracılığıyla mahkemeye başvurmuş, mümkünse gruba, mümkün olmaması halinde Facebook’a erişimin engellenmesi talebinde bulunmuştu.
Başvuruyu yerinde bulan Ankara 19. Asliye Hukuk Mahkemesi, gruba olmadığı takdirde, Facebook’a erişimin engellenmesine hükmetmişti.
Kararın tebliğ edildiği TİB ise 20 Mart 2009’da, mahkeme kararının uygulanmasının, 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde mümkün olmadığını bildirmişti.
Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun avukatları, Şimşek hakkında, ‘mahkeme kararını yerine getirmemek suretiyle görevi kötüye kullandığı’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmada ‘kovuşturmaya yer olmadığına’ karar vermişti.
Takipsizlik kararında, TİB’in, 5651 sayılı Kanun’un ‘Erişimin engellenmesi kararı ve yerine getirilmesi’ başlıklı 8. maddesinde sayılan suçlar dışında kurumun uygulayabileceği herhangi bir tedbirin bulunmadığını belirttiği kaydedilerek, ‘kurum başkanlığının, katalog suç içinde yer almayan olayla ilgili tedbire yönelik mahkeme kararını infaz etme görev ve sorumluluğunun bulunmadığının anlaşıldığı’ ifade edilmişti.
Şimşek’in, ‘mahkeme kararını yerine getirmeme kastı ile eylemde bulunmadığı’ belirtilen kararda, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği kaydedilmişti.
Kılıçdaroğlu’nun avukatları ise kovuşturmaya yer olmadığı yönündeki karara, Sincan Ağır Ceza Mahkemesi aracılığıyla itirazda bulunmuştu.
İtiraz dilekçesinde, bağımsız mahkemelerin kararına herkesin uyması gerektiği vurgulanarak, ‘İdari makamların ve bunların başında bulunan yöneticilerin, temyiz ve itiraz merci gibi davranarak, mahkemelerin kararlarının hukuken geçerli olup olmadığını tartışma gibi bir hak ve yetkileri bulunmamaktadır’ denilmişti.
Dilekçede, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının kovuşturmaya yer olmadığı kararı kaldırılarak, Şimşek hakkında kamu davası açılması talep edilmişti.(aa)