Bianet: Yasak Karşıtları MÜYAP’a Protesto Cd’leri Gönderiyor

Bianet: Yasak Karşıtları MÜYAP’a Protesto Cd’leri Gönderiyor – Bianet Yasak Karşıtları MÜYAP’a Protesto Cd’leri Gönderiyor

Emine ÖZCANö emine@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi
23 Eylül 2009, Çarşamba

490-325.jpg

İnternet üzerinden örgütlenen ve MySpace ile Last fm sitelerinin kapatılmasını protesto eden yasak karşıtları, postaladıkları ‘özgür müziğe dokunma’ yazılı cd’lerle MÜYAP’ı gerçek ‘spam’lere boğmayı amaçlıyor.

MySpace ve Last.fm sitelerinin iddia edildiğine göre Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği’nin (MÜYAP) açtığı dava sonucunda kapatılmasına karşı çıkan ve kendilerine “İnternet Vatandaşları” diyen bir grup insan, bugün (23 Eylül) MÜYAP’a, kapağında “özgür müziğe dokunma” yazılı boş cd’leri gönderiyor.

İnternetle birlikte plak şirketlerinin bir “dağıtım kanalı” olma özelliğinin büyük bir tehditle karşı karşıya kaldığını, müzisyenlerin MySpace, Last.fm ve benzeri pek çok platform sayesinde kendi müziklerini dinleyicileriyle paylaştıklarını, bağımsız plak şirketleri aracılığıyla ürettikleri/dağıttıkları albümlerinin promosyonunu yaptıklarını söyleyen “İnternet vatandaşları” şöyle diyor:

“İnternet müzik için yeni bir dağıtım kanalı olma özelliği taşıyor. Doğal olarak onlarca yıldır iş gördükleri klasik sistemi sürdürmeye çalışan müzik endüstrisi için bu bir kâbus!”
“Müzik endüstrisinin temsilcileri yalan söylüyorlar”

Sitelere erişimin engellenmesini friendfeed, twitter ve bloglar üzerinden protesto eden yasak karşıtları yayınladıkları bildiride şöyle diyor:

“MySpace ve Last.fm’e erişimin engellenme nedenini araştırdık, karşımıza ‘telif hakları ihlâli’ gerekçesi çıktı. Bu sitelerin kapatılması için dava açan kurum ise Türkiyeli müzik yapımcılarını bir çatı altında toplayan MÜYAP’tı. Üstelik hem MySpace, hem de Last.fm yasal içerik sunan internet siteleri. Bugünkü telif kanunları çerçevesinde bile ‘telif hakları ihlâli’ gibi bir durum bu iki site için geçerli değil. Engelleme kararının MÜYAP tarafından telif nedeniyle aldırıldığı ileri sürülürken, bu kararla MÜYAP’a bağlı bulunmayan bağımsız müzisyenlerin eserlerine erişim de engellenmiş oluyor. Yani yapımcılar talebi artırmak yerine, arzı adil olmayan bir şekilde kontrol etmeye, onu baskı altında tutmaya çalışıyor.”

MÜYAP’a protesto cd’si göndererek gerçekleştirdikleri eylem için “Müzik endüstrisinin çıkarlarının, toplumun ve müzisyenlerin çıkarlarıyla uyuşmadığını, onların toplumun çıkarlarına aykırı hareket ettiğini göstermek ve bir kamuoyu bilinci oluşturabilmek istedik” diyen yasak karşıtları tüm “İnternet vatandaşları”nı protestoya çağırıyor:

“Lütfen müzik endüstrisinin temsilcilerine inanmayalım, bize yalan söylüyorlar!”

Protesto için MÜYAP’ın adresi şöyle: Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği Kuloğlu Mah. Turnacıbaşı Sok. No:16 Kat:5 80070 Beyoğlu İstanbul.

“Özgür Müziğe Dokunma” yazılı protesto cd kapağını indirmek için tıklayınız. (EZÖ)