Bianet: “Telif Haklarını İfade Özgürlüğünü Baltalamadan Koruyun”

Bianet: “Telif Haklarını İfade Özgürlüğünü Baltalamadan Koruyun”

RSF, MySpace sitesinin tamamının bir içerikten erişime kapatılmasını, Türkiye’deki İnternet mevzuatının İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına Daire Avrupa Sözleşmesi’ne aykırı olmasıyla açıkladı.

Paris – BİA Haber Merkezi, 24 Eylül 2009, Perşembe

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, MySpace sitesinin tamamına Türkiye’de erişim yasağı getirilmesini kınadı; ‘Telif hakkına sahip çıkarken ifade özgürlüğü hakkı engellenemez’ dedi.

‘Tüm bir sitenin erişime kapatılması orantısız bir ceza olduğu kadar ifade özgürlüğünün engellenmesine de yol açar. Telif haklarının ihlal edilmesine neden olan içerik neyse, onun kaldırılması yeterlidir. Ancak şu anda kesin olarak kınadığımız sansür refleksi Türkiye’de yaygın.’
‘İhlal içeren içerik neyse o kaldırılsın’

Beyoğlu Başsavcılığının 26 Haziran’da aldığı bir kararla, MySpace, Last FM ve Akıllı TV’ye ait siteleri 19 Eylül’den itibaren İnternet kullanıcılarının erişimine kapatılmıştı.

Her üç siteye de erişmek isteyenler, ‘Bu siteye erişim mahkeme kararıyla engellenmiştir. T.C. Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 26.06.2009 tarih ve 2009/45 sayılı kararı gereği erişime kapanmıştır’ mesajıyla karşılaşıyorlar.

RSF, dün (23 Eylül) yaptığı yazılı açıklamada, Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç Dr. Yaman Akdeniz’in, kararın orantısızlığına, ‘dinozorlar çağında kalma bir yöntem’ sözleriyle işaret ettiğine değindi.

Paris merkezli örgüt, erişim yasağına ancak bir hakimin karar verebileceğini bildirerek, bu yöndeki kararı bir savcının almasının Türkiye’nin altına imza attığı İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’nin (CESDHLF) ihlali olduğunu açıkladı.
RSF: Fransa da telif haklarının derdinde…

Avrupa’da Fransa gibi ülkelerin korsan yayınla mücadele veya telif hakların korunması amacıyla İnternetin kısıtlanmasına dönük adım atmaya hazırlandığına işaret eden RSF, ‘Telif haklarının korunması niyetini anlayışla karşılıyoruz. Ancak uygulamalar İnternet kullanıcılarının ifade özgürlüğü haklarını kısıtlamaya da varıyor’

RSF, Türkiye hükümetini, 5651 Sayılı İnternet Ortamında İşlenen Suçlara İlişkin Kanunu’nu İnsan Hakları ve Temel Özgürlüklerin Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi’ne uygun olarak değiştirmeye çağırdı.

Kürsel video paylaşım sitesi youtube.com’un 5 Mayıs 2008’den beri Türkiye’de erişilmez olduğunu hatırlatan RSF, 2008’de yayımladığı Dünya Basın Özgürlüğü Sıralaması’nda Türkiye’nin 173 ülke içerisinde 102. sırada olduğunu duyurdu.
Forta: MySpace bir iki güne kadar açılır

Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP) Başkanı Bülent Forta, bianet’e’Şikayeti bizi yaptık.Fikri haklar çalınıyor. Biz de hak mücadelesi yapıyoruz. MySpace’le anlaşmaya varıldı, siteleri bir iki güne kadar açılacak. Ancak Last FM anlaşmaya yanaşmadı’ demişti. (EÖ)