Bianet: Yaman Akdeniz MySpace ve LastFM Yasağını Yargıya Taşıdı

Yaman Akdeniz MySpace ve LastFM Yasağını Yargıya Taşıdı: “Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Beyoğlu Sulh Ceza Mahkemesi’nden, MySpace ve LastFM sitelerine erişim yasağını kaldırmasını istedi; Anaysa Mahkemesi’nin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’ndaki bir hükmü iptal etmesini talep etti.”

İstanbul – BİA Haber Merkezi, 29 Eylül 2009, Salı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi eğitim görevlisi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’nun , myspace.com ve lastfm.com.tr siteleriyle ilgili 26 Haziran 2009 tarihli ve 2009/45 sayılı erişim engelleme kararına itiraz etti.

Doç. Dr. Yaman Akdeniz “İnternet kullanıcısı” sıfatıyla hazırladığı itiraz dilekçesini avukatı Altan Akdeniz aracılığıyla Beyoğlu Sulh Ceza Mahkemesi’ne gönderilmek üzere bugün Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu’na teslim etti.

“Gerekçe, sitelerin toptan kapatılması için yetersiz”

Doç. Dr. Yaman Akdeniz yaptığı açıklamada, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği’nin (MÜYAP) bu sitelerde yer alan bazı verilerin ihlal içerdiğini iddia etmesinin bu sitelerin toptan yasaklanması için yeterli gerekçe sayılamayacağını ifade ederek, “Türk yargı sistemine güveniyorum. Umuyorum ki, Beyoğlu Sulh Ceza Mahkemesi ivedi bir şekilde bu yönde karar verir” dedi.

MySpace ve Last FM siteleri, MÜYAP’ın şikayetiyle 19 Eylül’de Türkiye çapında erişime kapatılmıştı. MÜYAP Başkanı Bülent Forta, “Şikayeti bizi yaptık. Fikri haklar çalınıyor. Biz de hak mücadelesi yapıyoruz” dedemişti.

“Sahip olduğumuz içerikler bu sitelerde yayımlanıyor. Her gün birileri bunları bedava kullanıyor. Biz de MÜYAP’a yetki vermiş insanların haklarını korumak için böyle bir yola başvurduk. Amacımız siteleri erişime kapatmak değildi. Bu Türkiye’deki yasaların sorunu. Çünkü, başka türlü bir uygulama yok.”
Akdeniz: Anayasaya aykırılık da var

Yaman Akdeniz, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve avukat Altan Akdeniz’in katkılarıyla hazırlanan itiraz dilekçesinde Beyoğlu Sulh Ceza Mahkemesi’nden Beyoğlu Başsavcılığı’nın iki siteye erişimin engellenmesi için aldığı kararı kaldırılmasını istedi.

Akdeniz, ayrıca, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun Ek 4. maddesinin 3. fıkrasının Anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle de bu düzenlemenin iptal talebiyle Anayasa Mahkemesi’ne taşınmasını talep etti. (EÖ)