Milliyet: Facebook’un oyunu Farmville önce yasak, sonra serbest

Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Facebook’un popüler oyunu ‘Farmville’in yer aldığı siteye girişi kumar oynandığı gerekçesiyle engelledi. Yasak akşam saatlerinde kalktı.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara, 04 Ekim, 2009

Sosyal iletişim platformu olan internet sitesi Facebook’un popüler oyunlarından “Farmville”i oynamak için dün internete girenler, ilginç bir yasakla karşılaştı. Oyunun yer aldığı siteye erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nca (TİB) engellendi. Erişimin, Tarım Bakanlığı’nın şikâyeti üzerine engellendiği dedikodusu yayılırken, TİB Başkanı Fethi Şimşek, “Oyunun yer aldığı sitede poker ve benzeri oyunlar da var. İnternet Daire Başkanlığı, kumar oynatılan sitelere olan erişimi engelleme görevi nedeniyle, oyunun yer aldığı siteye erişimi resen engellemiş. Ancak gelen açıklamalar ve telefon trafiği üzerine akşam saatlerinde engelleme kalktı” dedi. Farmville oynamak için dün sabah Facebook’a giren ya da oyunun oynandığı “zynga.com” adlı siteye girmek isteyenler, TİB’in uyarısı ile karşılaştı. Ekranda, “5651 sayılı yasa uyarınca, katalog suçlar kapsamında yapılan teknik inceleme ve hukuksal değerlendirme sonucunda; bu internet sitesine (zynga.com) hakkında TİB’in 02/10/2009 tarih ve 421.02.02.2009-272446 nolu kararı gereğince idari tedbir uygulanmaktadır” yazısı belirdi. Sisteme yükleneli henüz 3 ay olan oyuna gelen yasak, Türkiye’deki Facebook kullanıcılarını şoke etti.

Şimşek, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “İnternet Daire Başkanlığı’nın, kumar oynanan sitelere erişimi engelleme görevi bulunuyor. Bu oyunun yer aldığı sitede de poker ve benzeri oyunlar oynanıyor. Bunların kumar şeklinde (para karşılığı) oynatıldığına yönelik şüphe üzerine, siteye erişim engellenmiş. Bu oyuna yönelik bir engelleme değil. Ancak gelen açıklamalar ve telefon trafiği sonunda, akşam saatlerinde erişimin engellenmesi kararı kaldırıldı. Kumar şüphesi ile ilgili inceleme sürecek. Facebook’a ya da bu oyuna yönelik bir erişimin engellenmesi kararı ise söz konusu değil” diye konuştu.