Bianet: “Demek ki TİB, Andıçlanan Siteleri Hukukdışı Olarak Kapatıyormuş…”

Bianet: “Demek ki TİB, Andıçlanan Siteleri Hukukdışı Olarak Kapatıyormuş…”

İNTERNET ANDICI
‘Demek ki TİB, Andıçlanan Siteleri Hukukdışı Olarak Kapatıyormuş…’

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Yaman Akdeniz, andıça konu edilen İnternet sitelerin hakaret davası açabileceklerini, TİB’in İnternet Suçları Yasası kapsamı dışındaki durumlarda erişim yasağına karar veremeyeceğini ifade etti.

İstanbul – BİA Haber Merkezi, 13 Kasım 2009, Cuma

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi ve İnternet hukukçusu Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘İnternet siteleri andıcı’nda çeşitli yakıştırmaların bulunduğunu ifade ederek, en azından hakaret ve tazminat davası açılabileceğini söyledi.

Andıcın medyada yer bulması üzerine listede yer verilen çeşitli sitelerin hedef gösterildiğinin anlaşıldığını ifade eden Akdeniz, ‘Dezenformasyona konu edilen siteler var, bir şeyler yapmaya çalışmışlar. Gülüp geçilmeyecek yakıştırmalar var’ dedi.

Katalog suç olmasa da 197 site erişim yasağı

Uygulamanın 5651 Sayılı İnternet Ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile alakasını pek anlayamadığını kaydeden Akdeniz, Andıç’ta yer alan bazı sitelerin, pornografi, çocukların istismarı, kumar ve şans oyunları, intihara özendirme ve Atatürk’ün anısına hakaret gibi bu Kanun’un 8. maddesinde yer alan ‘katalog suçlar’ dışındaki gerekçelerle de mahkemelerce erişime kapatılabildiğini ortaya koyduğunu kaydetti.

Akdeniz, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) en son Mayıs 2009 ayında, mahkemelerin 197 sitenin erişimine bu katalog suçlar dışında yer alan gerekçelerden yasak getirildiğine dair veri açıkladığını belirterek, her halikarda bu Kanun’a uygunsuz şekilde yapılan erişim engelleme kararlarının TİB tarafından bir idari kurum olarak uygulama zorunluluğunun ortaya çıktığını söyledi.

Akdeniz mahkemelerin Özgür Gündem, Günlük, ve Keditör gibi bir çok siteye politik sansür uyguladığını fakat erişim engelleme gerekçelerinin 8. madde kapsamı dışında verilmiş olduğunu ve bu sitelerin ve ‘andıç’ta yer alan sitelerin, 8. madde ışığında erişime engellenemeyeceğini sözlerine ekledi.

Akdeniz gerek site sahiplerinin gerekse Kanun’un teknik uygulayıcısı olan TİB’in kapsam dışı erişim engelleme kararlarına yargı yolu ile itiraz etmeleri gerektiğini de vurguladı.

Başbakanlık: Direktifte site kurulması yok

Nisan 2009’da dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Hasan Iğsız’ın onayıyla hazırlanan bir andıçla, 430 internet sitesini ‘bölücü, irticai, aşırı sol, milliyetçi’ gibi nitelendirmelerle fişlendiği ortaya çıkmıştı. Andıçta, Genelkurmayın 42 siteyi de ‘psikolojik hareket’ amaçlı kurduğuna yer veriliyordu.

Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu, sitelerin 5651 Sayılı Yasanın esaslarına göre yeniden yapılandırılması kapsamında ”normal bir işlemin’ kamuoyuna çok farklı bir şekilde anlatılmadığını ileri sürdü.

Başbakanlık kaynakları ise, askeri kaynakların atıf yaptığı direktifin Bülent Ecevit hükümeti döneminden kalma olduğunu, bu direktifin, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi’ndeki ‘İrticai ve bölücü faaliyetlere ilişkin strateji planı’ kapsamında genel bir içerik taşıdığını ve direktifte, internet siteleri kurulması gibi bir ifadenin geçmediğini bildirdi.(EÖ)