Bianet: Yargı Aciz Kaldıkça Agos’a Yönelen Tehditler Sonlanmıyor

Bianet :: Yargı Aciz Kaldıkça Agos’a Yönelen Tehditler Sonlanmıyor – Bianet

Kurucusu öldürülen, cinayetin öncesinde olduğu gibi sonrasında da tehditlere maruz kalan gazetenin sitesi hacklendi. Avukat Çetin, yargının bu olaylara bakışının sorunlu olduğunu, özellikle İnternet üzerinden işlenen suçlarda etkisiz kaldığını söyledi.

Bawer ÇAKIR, bawer@bianet.org
İstanbul – BİA Haber Merkezi
12 Şubat 2010, Cuma

Türkçe ve Ermenice yayın yapan Agos’a, kurucusu Hrant Dink’in öldürülmesinden önce yönelen tehditler çoğunlukla cezasız kalıyordu. Gazetenin avukatlarından Fethiye Çetin, cinayetin ardından yargının olumlu yönde değişen kararlarına rağmen kontrol edilmesi zor olan İnternet üzerinden tehditlerin artarak sürdüğünü söyledi. Son olarak gazetenin web sitesini hackleyen bilgisayar korsanları Dink’in katili Ogün Samast’ın fotoğrafını siteye yerleştirdi.

Cinayetin ardından ana akım medyanın yaklaşımının değiştiriğini belirten Çetin ‘Özellikle ırkçı gruplar, nefret dolu söylemlerini ve ırkçı saldırılarını internet üzerinden örgütlüyorlar. Sayısız site açıp çok sayıda insana ulaşma imkânları var’ dedi.
Yargının yaklaşımı sorunlu

Türk Ceza Kanunu (TCK) bilişim sistemlerine hukuksuz biçimde giren ve işleyişini engelleyenler için hapis cezası öngörüyor.

Çetin, bu son olayda ayrıca halkı kin ve düşmanlığa tahrik, suçu ve suçluyu övme, tehdit, hakaret gibi suçların da işlendiği kanaatinde.

Bilgisayar korsanları siteye yerleştirdikleri metinde ‘ya seversiniz ya terk edersiniz’ diyor; benzer cinayetlerin olabileceği tehdidini savuruyor.

Çetin’e göre yargının etkisiz kalmasının nedeni suç algısında yatıyor. ‘Bir takım suçlar konusunda hemen harekete geçebiliyorken, ancak gerçekten birlikte yaşamamızı engelleyen, birlikte yaşayacağımız geleceğimizi sabote eden böylesi eylemlere karşı duracak bir zihniyet yok.’
Olumlu kararlar

Dink cinayete giden dönemde birçok tehditle kaşılaşmış, bu tehditler yaptırımsız kalmıştı. Cinayetin ardından da gazetenin avukatları özellikle İnternet üzerinden yönelen tehditler hakkındaki başvurularının gereken karşılığı bulmadığını söylemişti.

Öte yandan aradan geçen dönemde mahkemeler dört ayrı davada caydırıcı olabilecek kararlar verdi. Şişli 2. Sulh Ceza Mahkemesi, gazeteye hakaret, tehdit ve ırkçılık içeren e-posta gönderen Kenan Celepoğlu’nu, 8 bin TL para cezasına mahkum etti. Mahkeme, kimliği belirsiz kişilerce gönderilen mesajla ilgili avukatların başvurusu üzerine yürütülen soruşturmada Celepoğlu’na ulaştı.

28 Mayıs 2009’da Şişli 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 25 Ocak 2007’de gönderdiği e-postayla Agos gazetesi çalışanları ve Ermenileri tehdit ettiği gerekçesiyle Muhammet Karay’ı 3 yıl 3 ay üç gün hapis cezasına mahkum etti.

20 Mart 2008’de Şişli 9. Asliye Ceza Mahkemesi, Dink cinayetinden 12 gün sonra gazeteyi tehdit eden Zafer Filiz’i üç yıl hapisle cezalandırdı, cezayı da ertelemedi.

Aynı mahkeme, Ekim 2007’de de, cinayet sonrası gazeteye tehdit mesajı gönderen 19 yaşındaki Rıdvan Doğan’ı iki yıl hapisle cezalandırdı; Doğan’ın iki yıl adli denetime tabi olmasına karar verdi.(EÜ)