TRT: Korsanı Önlemede Ortak Mücadele

TRT HABER – Korsanı Önlemede Ortak Mücadele

İçişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıkları korsanla mücadele için işbirliği yapıyor.

Yayına Giriş: 27.02.2010 14:43:49
Güncelleme: 27.02.2010 14:43:49

İçişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında korsanı önlemede ortak mücadeleye ilişkin işbirliği protokolü imzalandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın imzaladığı protokol, fikri hak ihlalleriyle etkin mücadele amacıyla hazırlandı.

Protokol, iki bakanlık arasında ortak strateji ve politikaların geliştirilerek taraflar arasında işbirliğinin oluşturulması, uygulamada birlik sağlanması ve fikri hak ihlalleriyle etkin mücadelenin gerçekleştirilmesini amaçlıyor.

Sertifika Denetim Komisyonları Kurulacak
İşbirliği protokolü, 81 ilde sertifika denetim komisyonları kurulmasını öngörürken, ilk denetim komisyonları ve sertifika denetim komisyonlarının fikri hak ihlalleriyle mücadele ekseninde daha etkin hale getirilmesi hedefleniyor.

Protokol, Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde fikri mülkiyet hukuku kapsamında uygulamada birlik sağlanması ve karşılaşılan sorunlara yönelik çözüm yollarını geliştirilmesi amacıyla ilgili taraflar arasında ortak strateji ve politikaların geliştirilmesine yönelik hedefleri de içeriyor.

Komisyonlar Daha Etkin Devrede Olacak
Bu çerçevede, il denetim komisyonları ve sertifika denetim komisyonlarının fikri hak ihlalleriyle mücadele ekseninde daha etkin hale getirilmesi ve böylece uygulamanın iyileştirilmesini sağlamak için Emniyet Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğünce önem arz eden önlemler kararlaştırılacak ve bunlar hayata geçirilecek.

İl kültür ve turizm müdürlüğü personeli ile kolluk, zabıta ve ilgili alan meslek birlikleri temsilcilerinden oluşan il denetim komisyonları 81 ilde faaliyete geçirilerek sertifika denetim komisyonu kurulacak ve faaliyetlerini il denetim komisyonu ile birlikte yürütecek.

İl denetim komisyonu başkanı, il emniyet müdür yardımcısı, güvenlik şube müdürü veya şube müdür yardımcılarından, başkan yardımcısı ise il kültür ve turizm müdürlüğünden atanacak.

Düzenli Toplantı Yapılacak
Taraflar arası koordinasyonun sağlanması ve uygulamaya ilişkin sorunların görüşülmesi amacıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü üst düzey yöneticileri aylık periyotlarla düzenli olarak toplanacak.

Korsanın önlenmesi amacıyla her türlü seminer, konferans, çalıştay gibi organizasyonlar, tarafların işbirliğiyle düzenlenecek.