Bianet: Site Yetkilisi Yarkadaş’a, Okur Yorumundan 5 Yıl İstendi

Bianet :: Site Yetkilisi Yarkadaş’a, Okur Yorumundan 5 Yıl İstendi – Bianet

Gerçek Gündem sitesi yayın yönetmeni Barış Yarkadaş, bir okur yorumu nedeniyle ”Cumhurbaşkanına hakaret”ten yargılandığı davada ”Sayfalarımızı Cumhurbaşkanlığa ilişkin yoruma tamamen kapattık’ dedi. RSF de davaya tepki gösterdi.

İstanbul – BİA Haber Merkezi
04 Mart 2010, Perşembe

Kadıköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi, Abdullah Gül ile ilgili bir okur yorumuna yer verdi gerekçesiyle Gerçek Gündem.com sitesi yayın yönetmeni Barış Yarkadaş’ı Cumhurbaşkanlığı’nın şikayetiyle 5 yıl 4 ay hapis istemiyle yargılamaya başladı.

Dün (3 Mart) başlayan davada ifade veren Yarkadaş, ‘Yeni davalarla karşı karşıya kalmamak için Abdullah Gül haberlerini okurların yorumuna kapattık. Bir anlamda oto-sansür uyguluyoruz’ dedi.

RSF: Eleştirileri bastırma girişimi

Merkezi Fransa’da bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü, Yarkadaş’a dava açmasını ‘eleştirileri bastırma girişimi’ olarak değerlendiren bir açıklama yayımladı.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’ın Türkiye’ye yönelik sözlerini yayımlayan siteden Yarkadaş, 24 Nisan 2009’da ‘Türkeli27’ rumuzlu bir okurun gönderdiği ve ”Sarkisyan’ın Türkiye’ye meydan okuduğunu, bunun da Gül’ün tavrından kaynaklandığı” şeklindeki yoruma yer verince kendisini mahkemede buldu.

Yarkadaş, şimdi ”Cumhurbaşkanı’na hakaret” suçunu içeren Türk Ceza Yasası’nın (TCK) 299/1, 2, 3 ve 53. maddelerinden yargılanıyor.

”Sayfalarımızı Cumhurbaşkanlık haberlerine kapattık”

Dünkü duruşmaya, Yarkadaş’ın yanı sıra avukatları Avukat Nalan Gonca Çelik, Metin Florinalı, Erdal Doğan ve Sennur Beyboğa da katıldılar; suçun şahsiliği ilkesine dayanarak Yarkadaş’ın yargılanamayacağını savunarak gazetecinin beraatini istediler.

Yarkadaş, ‘Cumhurbaşkanına hakaret kastımız ve niyetimiz yok. Zaten isnat edilen suçu da ben işlemedim. Yazmadığım bir yorum yüzünden yargılanıyorum’ diyerek kendisini savundu.

‘Hakaret kastımız ve niyetimizin olmadığını göstermek için hiçbir hukuki zorunluluk yokken yorumu siteden kaldırdık. Bu yorum yayımlandığı dönemde okurların düşünceleri filtre kullanılmadan sayfaya konuluyordu. Bu şikayetle yeni bir yazılımla yorumları denetimden geçirmeye başladık. Sayfalarımızı Cumhurbaşkanlığa ilişkin yoruma tamamen kapattık.’

Oto-sansür diyalogu

Hakim Tahsin Doğan’ın ‘Yorumlar için oto-kontrol mü uygulamaya başladınız?’ diye sorması üzerine Yarkadaş, ‘Yeni bir davayla karşı karşıya kalmamak için oto-sansür uyguluyoruz’ cevabını verdi. Avukat Doğan da uygulamayı ‘oto-sansür’ olarak niteledi.

Hakim Doğan’ın, ‘Yorumları yayımlamaya şimdi nasıl karar veriyorsunuz?’ sorusuna Yarkadaş, ‘Hakaret ve eleştiri herkesin bakışına göre değişiyor. Hukuk bilgimiz ve sezgilerimize göre yorumları yayımlıyoruz. Buna zaten siz karar vereceksiniz’ diye yanıt verdi.

Bu okurun Bilişim Suçlarıyla Şube Müdürlüğü’nce Danimarka’da yaşadığının tespit edildiğini aktaran Yarkadaş, ‘Yazmadığımız bir yorum yüzünden yargılanıyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinde de bu tür davalar var. Ancak o ülkelerde eğer bir suç varsa, suça konu olan içerik yayından kaldırılıyor. Biz de aynısını yaptık’ ifadesini kullandı. Yargılamaya 9 Haziran’da devam edilecek.

Duruşmayı Akşam gazetesi yazarı Mustafa Dolu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Basın Danışmanı Veysi Şahin ile CHP Saymanı İlhan Çelik de izlediler. (EÖ)