Köşk, sanal âlemde 10 Bekçi Murtaza gücünde / Radikal İnternet

Gerçek Gündem konusu ile ilgili Radikal’in 22 Ocak 2010 tarihli haberi…

Köşk, sanal âlemde 10 Bekçi Murtaza gücünde / Türkiye / Radikal İnternet

22/01/2010 08:25

Bir okur, internet sitesindeki habere Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için ‘Devletin onurunu ayaklar altına aldınız’ yazdı. Sitenin sahibi beş yıl hapisle yargılanıyor

İSMAİL SAYMAZ

İSTANBUL – Cumhurbaşkanlığı, ‘www.gercekgundem.com’ adlı internet haber portalındaki haberin altına Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yönelik olarak ‘Koskoca devletin onurunu ayaklar altına aldınız. BRAVOOOOO SİZE!’ diye yazan ‘Türkeli27’ rumuzlu okuyucunun peşine düştü. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Müşavirliği’nin şikâyetiyle harekete geçen savcılık, ‘Türkeli 27’nin Danimarka’dan o yorumu yazdığını saptayıp okuyucuya ulaşamayınca faturayı haber portalının Genel Yayın Yönetmeni Barış Yarkadaş’a kesti. Yarkadaş, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ten beş yıl dört ay hapis istemiyle yargılanacak.
Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 24 Nisan 2009’da, Türkiye’yi ziyaret edip etmeyeceğine dair yaptığı açıklamada, ‘Sınır açık veya açılmak üzere değilse Türkiye’ye gitmem’ demişti. Açıklama aynı gün, www.gercekgundem.com adlı internet haber portalında yayımlanmıştı. ‘Okur Yorumları’ köşesinde ise ‘Türkeli27’ rumuzunu kullanan bir okur, hem Sarkiysan’ı hem da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü eleştirerek, şunları yazdı:
‘…Türkiye’ye gelmek istemiyorlarmış bu neden biliyor musunuz, eğer kendi şartları kabul edilmeden bu ziyareti futbol adına bile olsa yaptıkları halde söylediklerini yutmuş olacaklar ve bunun bilincinden oldukları için ziyaret başkanı olarak koskoca devletin onurunu ayaklar altına aldınız! BRAVOOOOO SİZE!’

Cumhurbaşkanlığı şikâyetçi oldu
Yorumun yayımlanmasından sonra Adalet Bakanlığı’na başvuran Cumhurbaşkanlığı Hukuk Müşavirliği, suç duyurusunda bulundu. Adalet Bakanlığı’nın, şikâyeti Kadıköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermesiyle Savcı Dursun Yılmaz soruşturma başlattı. Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçlarıyla Mücadele Birimi aracılığıyla ‘Türkeli27’nin internete bağlandığı adresi belirleyen savcılık, Barış Yarkadaş’ın da ifadesine başvurdu. Yorumu yapan kişinin Danimarka’dan bağlandığının ortaya çıkması üzerine okura işlem yapılmazken, Yarkadaş’a ‘Cumhurbaşkanına yayın yoluyla hakaret’ suçlamasıyla beş yıl dört aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Ceza kesinleşirse Yarkadaş’ın kamusal hakları da elinden alınacak. İlk duruşma, Kadıköy 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 3 Mart’ta görülecek.
Yarkadaş ayrıca, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) Başkanı Şebnem Korur Fincancı ile birlikte Adli Tıp 3. İhtisas Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nur Birgen’e hakaretten 2.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Tek dava değil
Hakaret olarak da, Şebnem Korur Fincancı’nın www.gercekgundem.com. portalında yayınlanan söyleşisinde, Susurluk sanığı İbrahim Şahin’e ‘hasta’ raporu veren ve ‘işkence bulgularını gizlediği’ iddiasıyla meslekten bir ay men cezası alan Nur Birgen’i, ‘Hiçbir bilimsel, kendisini kanıtladığı bir alan yok. Sadakatinin ödülü herhalde!’ diye eleştirmesi gösteriliyor.
Yarkadaş, hakkında açılan davaları, ‘Ne yazacak, ne söyleyeceğiz? Tamamen susmamız mı isteniyor?’ diye yorumluyor. Savcı Dursun Yılmaz’ın daha önce Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu’yu tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk ettiğini anımsatarak, ‘Baransu ile aynı mahkemede yargılanıyoruz. Dünya görüşlerimiz taban tabana zıt. Ama ceza yasaları hiçbirimizin konuşmasına izin vermiyor’ dedi. Yarkadaş, şöyle devam etti:

‘Yorum’ yüzünden ceza olur mu?
‘Türkiye’de gazetecilik yapabilmek artık kahraman olmayı gerektiriyor. Adını bilmediğimiz, yüzünü görmediğimiz bir kişinin yaptığı yorum yüzünden hapis cezasıyla yargılanıyoruz. Suç duyuruları peş peşe geldiği için artık Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le ilgili haberlere yorum yapılmasına izin vermiyoruz. Haberleri yoruma kapatıyoruz. Bunun adı oto-sansürdür. Ne yazık ki; gerçek bu. Artık bizim sitemizde, www.gercekgundem.com’da hiç kimse Gül hakkında yorum yapamıyor. Çünkü hakkımızda birçok suç duyurusu var.’ “

(Via .)