Cyber-Rights.Org.TR Basın Bülteni: Sansürü delmek için Opera

Cyber-Rights.Org.TR Basın Bülteni: Sansürü delmek için Opera

03 MAYIS 2010 (ISTANBUL) – Dünya Basın Özgürlüğünü kutlama amacı ile Cyber-Rights.Org.TR Türkiye’deki bütün Internet kullanıcılarını Opera (http://www.opera.com/) web tarayıcısını kullanmaya davet etti.

Cyber-Rights.Org.TR adına Doç. Dr. Yaman Akdeniz tarafından yapılan açıklamada Opera web tarayıcısının yeni Turbo özelliği kullanılarak sansürlenmiş ve erişime engellenmiş sitelere Türkiye’den kolayca ulaşılabileceği açıklandı. Opera’nın Turbo özelliği web dolaşımını hızlandırıyor ve tarayıcı bu hızlandırmayı yaparken sıkıştırılmış (80%) web sayfalarını ülke dışında yer alan bir sunucu üzerinden indirme imkanı sağlıyor.

Reuters tarafından (http://www.reuters.com/article/idUSTRE63C37N20100413) 13 Nisan 2010’da Opera’nın özellikle Kazakistan’da Internet sansürünü delme amaçlı kullanıldığı bildiriltikten sonra Opera web tarayıcısı geçtiğimiz hafta içinde Yaman Akdeniz tarafından Kazakistan’da Eurasian Media Forum sırasında test edildi. Testler başarı ile sonuçlandıktan sonra Türkiye’de de yapılan testler sonrasında yüzlerce erişime engellenmiş siteye kolaylıkla ulaşıldığı tespit edildi.

Akdeniz, yaptığı testlerde YouTube’a Opera üzerinden giremediğini fakat erişime engellenmiş yüzlerce siteye Firefox veya diğer tarayıcılar üzerinden ulaşamazken Opera’nın Turbo modunda aynı sitelere rahatlıkla girebildiğini söyledi. Aynı zamanda yapılan testlerde Opera’nın mobile tabanlı web tarayıcıları ile de Türkiye’den sansürün delindiği tespit edildi.

Akdeniz, “erişim engelleme kararları Türk kullanıcılarının erişim, bilgi edinme, ve bilgi paylaşma haklarını ihlâl etmektedir” dedi ve sansürü sadece teknoloji ile delmenin yeterli olmayacağını, yargı yolu kullanılılarak erişim engelleme ve sansürle mücadele etmeye devam edeceğini açıkladı. Bu kapsamda Last.fm (www.lastfm.com.tr) sitesine uygulanan erişim engelleme kararını Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 10. Madde’sinin ihlali iddiası ile iç hukuk yolları tüketildikten sonra Avrupa Insan Hakları Mahkemesi’ne taşıdığını açıkladı. Strasbourg Mahkemesi’ne yapılan başvuruda “Web 2.0 tabanlı topluluklar ve bu toplulukları barındıran web sitelerine ‘süresiz olarak’ erişim yasağının getirilmesi 10. Maddeye bir müdahale niteliğindedir” açıklaması yapıldı.