Google’a da sansür! – İnternet- ntvmsnbc.com

Google’a da sansür! – İnternet- ntvmsnbc.com: “Google’a da sansür!

YouTube sansürü yüzünden adı dünyanın sansürcü ülkeleri arasına giren Türkiye, Google’a ait bazı IP’lere erişim engeli koyarak yerini pekiştiriyor.

ntvmsnbc, Güncelleme: 09:42 TSİ 04 Haziran. 2010 Cuma

YouTube yasağı yüzünden internet sansürcüsü ülkeler arasına giren Türkiye’nin telekomünikasyon işlerini koordine etmekten sorumlu kurumu bu kez Google’ı hedef almış görünüyor.

Birkaç gündür söylentilere konu olan Google sansürünün de yavaş yavaş devreye sokulduğu görülüyor. Bazı kullanıcılar dün akşamdan itibaren Google anasayfaya ve bazı Google servislerine ulaşmakta güçlük çekiyorlar. Erişim engelinin, halen sansürlü bulunan YouTube’a ait bazı IP adreslerinin Google’daki bazı servislerle ortaklaşa kullanılmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Bazı internet servis sağlayıcıları Google’ın erişim engeline çarpan bu hizmetleriyle ilgili olarak müşterilerine uyarılar geçiyor. Bunlardan birinde, 3 Haziran 2010 tarihinde Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) firmalarına iletilen karar sebebiyle Google’a ait bazı IP’lere hukuksal nedenlerden dolayı erişimin engelleneceği belirtiliyor. Servis sağlayıcı firmalar, IP’lerin engellenmesinden ötürü Google’ın bazı uygulamalarına erişememe ya da yavaşlık yaşanmasını beklendiğini söylüyor. Firma açıklamalarına göre şunlar olabilir:

* Google web sitesine erişimde sorun yaşanması
* Reklam vb. analiz verisi için web sitelerinde Google Analytics, Google Maps gibi Google uygulamalarını kullanan portal veya web sitelerine erişimlerin yavaşlaması
* Google Toolbar yüklü bilgisayarlarda bazı sitelere yavaş erişme
* Web sitelerin dahilinde ‘google search’ kullanan alan adlarına erişimde yavaşlama
* Google uygulamalarıyla entegre ya da Google Search’e dayalı birtakım uygulamaların etkilenmesi.

Erişim engelinin Google’a ait eski Youtube IP’leri ile ilgili olması mümkün. Ancak kararın, daha önce de rastlandığı gibi, neden yasal itirazların yapılamayacağı hafta sonundan hemen önce yürürlüğe konduğu ve hangi hukuki sürecin izlendiği henüz meçhul.

NTV’ye konuşan İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilişim Teknolojisi Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Direktörü Yr. Doç. Dr. Leyla Keser, İletişim Kurulu Başkanlığı’nın Google’a önceden konu hakkında bilgi vererek YouTube’un yasaklı IP’lerinin Google servisleriyle ortaklaşa kullanmaması konusunda uyardığını söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanlığı’ndan geçen yıl yapılan açıklamalarda ‘yerli’ bir arama motoru kurulacağı ve bunun 2010 sonuna kadar çalışmaya başlayacağı söyleniyordu.

Çeşitli kaynaklardan gelen bilgiye göre erişimde güçlük çekilen Google adreslerinin bazıları şöyle:

http://code.google.com
http://pages.google.com
http://video.google.com
http://translate.google.com.tr
http://docs.google.com
http://sites.google.com
http://books.google.com
http://chrome.google.com
http://sketchup.google.com
http://froogle.google.com
http://labs.google.com
http://mars.google.com
http://moon.google.com
http://notebook.google.com
http://toolbar.google.com
http://browsersync.google.com
http://catalog.google.com
http://codesearch.google.com
http://dir.google.com
http://earth.google.com
http://groups.google.com.tr
http://shopping.google.com
http://sky.google.com
http://support.google.com
http://tools.google.com
http://wap.google.com
http://answers.google.com
http://google-analystics.com