Radikal: Hrant Dink cinayetinde kalem gerçekten silahtan güçlüymüş!

Hrant Dink cinayetinde kalem gerçekten silahtan güçlüymüş! / Türkiye / Radikal İnternet

Hrant Dink cinayetinde kalem gerçekten silahtan güçlüymüş!
10/06/2009

Gazeteci Nedim Şener, Hrant Dink cinayetinde istihbarat ihmallerini yazdı, katil zanlısına istenen cezadan daha çoğunu alması için yargılanıyor.

İSTANBUL – AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde polisin ve istihbarat birimlerinin ihmal ve hatalarını anlatan ‘Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları’ adlı kitabın yazarı ve Milliyet gazetesi muhabiri Nedim Şener hakkında ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal’ suçlarından açılan davanın görülmesine başlandı. Şener’in 28 yıla kadar hapsi isteniyor. Cinayeti işlediği belirtilen Ogün Samast için bile 20 yıl hapis istenmişti. Olayda ihmali görülen sekiz jandarma görevlisi ise2’şer yıl hapisle yargılanıyor.
Şener hakkında açılan davaların ilkine İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmaya ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal’ suçlarından 8 yıla kadar hapsi istenen sanık gazeteci Nedim Şener katıldı. Suçlamaları kabul etmeyen Şener, kitapta haberleşmenin gizliliğini ihlal edildiğini, ihlal edilen telefon konuşmalarının kitabını yazmadan aylar önce televizyon ve gazetelerde yayınlandığını ifade etti. Şener, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçuna ilişkin ise ‘Benim hakkımda şikayette bulunan istihbarat daire başkanı Ramazan Akyürek ile yine polis memuru Muhittin Zenit hakkında açılmış herhangi bir mahkeme olmadığı için böyle bir adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs sıfırdır. Kaldıki açılmış bir mahkeme varsa gazeteci olarak benim görevim o soruşturmaya, o davaya gazeteci olarak gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamak ve katkı yapmaktır’ diye konuştu.
Devlet memuruna hakaret suçlamasına karşı ise Nedim Şener, kendisinden şikayetçi olan kişiler hakkında Hrant Dink cinayetine ilişkin görevlerini ihmal ettiklerine yönelik incelemenin sürdüğünü, hakaret iddiasının ise kitabındaki bu kişilerin görevlerini ihmal ettiklerini belirten bölümlere ilişkin olduğunu söyledi. Mahkeme, duruşmayı eksikliklerin giderilmesi ve sanık avukatının savunmasını hazırlaması için ileri bir tarihe erteledi.

-ŞİKAYETÇİ OLANLARDA BU OLAYA ŞAŞIRIYORLARDIR-

Nedim Şener’e destek olmak amacıyla Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin duruşmayı takip etti. Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Nedim Şener, yargılamanın en adil kararı vereceğini düşündüğünü belirtti. ‘Herhalde davada şikayetçi olanlar da bu olaya şaşırıyorlardır. Kendileri bile yargı önüne çıksalar ancak 2 yılla yargılanacaklardır’ diyen Şener, ‘Bir gazetecinin 28 yılla yargılanması herhalde Türk yargı sistemi ile ilgili konu olsa gerek. Başka bir yorum yapamayacağım. Bizim kitabımızın en büyük dayanağı daha önce aynı raporları Milliyet gazetesinde yayınladık. Dolayısıyla ordan gelen bir gazetecilik çabası. Bu tip eleştirilerin muhatabı Sedat Ergin’dir’ diye konuştu.
Nedim Şener’in ardından söz alan Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ise ‘Nedim bu çalışmasında devlet görevlilerinin bu alandaki kusurlarını yine devletin belgelerine dayanarak çarpıcı bir şekilde ortaya koymuştur. İhmalleri kusurları ortaya koymuştur’ diye konuştu.
Ergin sözlerine şöyle devam etti: ‘Devletin kusurlarını sergilemek teşhir etmek toplum adına gazetecilerin görevidir. Neden buradayız? Çünkü Nedim Şener Milliyet Gazetesi’nin bir mensubu, değerli bir meslektaşımız. Nedimle bu dayanışma içindeyiz. Hrant Dink cinayeti yakın tarihte Türkiye için bir yüz karasıdır. Pek çok nedenle. Ama bunun bir nedeni de bu cinayetin devletin güvenlik birimlerinin hem jandarma hem de emniyetin bütün istihbaratı, devletin bilgisi dahilinde bütün kurumların bu istihbartı almış olmasına rağmen işlenmiş olması çok üzücü bür olaydır. Bu açıdan Şener görevini yapmıştır. Ben Nedim Şener’i bir kez daha hem Türk demokrasisi adına, basın özgürlüğü adına bu gazetecilik görevini layıkıyla başarıyla yerine getirdiği için kutlamak istiyorum’
‘Türkiye basın özgürlüğünde bütün devlet kurumlarının kusurlarının basın tarafından sergilenmesi basın özgürlüğünün demokrasinin bir gereğidir’ diyen Ergin, ‘Nasıl askerin kusurları, o kurumun kusurları hataları, eksikleri sergileniyorsa demokrasi için bunların sergilenmesi önemli bir adım olarak görülüyorsa aynı şekilde polis teşkilatının da kusurlarının bü tün devlet kurumlarının ister polis olsun ister ordu ister yargı bütün devlet kurumlarının ihmallerinin sergilenmesi basının görevi içinde olan bir konudur. Basın özgürlüğünnün teminatı güvencesi altında olan bir konudur. Ben değerli meslaktaşımı bu önmeli gazetecilik çalışmasından dolayı bir kez daha tebrik etmek istiyorum’ şeklinde konuştu. (dha)