Bianet: Hukukçulardan TİB’e Google İtirazı, YouTube Uyarısı
Öğretim üyeleri Akdeniz ve Altıparmak, TİB’den Google servislerine erişimi de etkileyen YouTube numaralarının engellenmesi kararını geri almasını istedi. YouTube yasağına neden olan 10 görüntüden dördü yayında değil, diğerlerine de ulaşılamıyor.
Ankara – BİA Haber Merkezi, 08 Haziran 2010, Salı
Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Daire Başkanlığı’nın youtube.com sitesine ilişkin IP adreslerinin engellenmesi kararının ivedilikle geri alınması ve uygulamasının durdurulması için itiraz edildi. Bu yasak yaklaşık bir haftadır sitenin sahibi olan Google şirketinin diğer hizmetlerine erişimi de engelliyor.
İtirazı bugün, kullanıcı sıfatıyla İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak yaptılar.
‘Yasaktan etkilenen milyonlarca kişiden ikisiyiz’
Başvuruya 10 gün içerisinde yanıt verilmezse başvuru sahipleri idari yargıya gidebilecek. İki öğretim üyesi, yasaktan etkilenen milyonlarca kullanıcıdan ikisi olduklarını avukatları Ayşe Altıparmak aracılığı ile Başkanlığa bildirdiler. Başkanlığın geçtiğimiz hafta içinde youtube’a Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararıyla erişim engellemesine ilişkin IP adreslerinin güncellemesinden dolayı İnternet kullanıcıları Google’ın belge ve ortak çalışmaya ilişkin hizmetlerine erişmekte güçlük yaşıyor.
İtiraz dilekçesinde YouTube ile ilgili IP adres güncellemesi ve uygulamasının Akdeniz ve Altıparmak dahil olmak üzere Google servislerinin milyonlarca kullanıcısının Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle korunan ifade özgürlüğü, bilgi edinme ve haberleşme özgürlüğünü tamamen göz ardı ettiği belirtildi.
Dilekçede, TİB’in karar ve uygulamasından etkilenen Google siteleri ve servisleri hakkında erişim engelleme kararı olmadığının altı çizildi. Başvuruda Başkanlığın bu uygulamasının dolaylı yoldan ve yasaya aykırı bir şekilde yaygın kullanımı olan siteleri sansürlemekten ibaret olduğu ifade edildi.
‘Ancak kanunla sınırlanabilir’
Hukukçular itiraz dilekçesinde uygulamanın hukuka aykırı olduğunu, Anayasa’ya göre temel haklar ve özgürlüklerin ancak kanunla sınırlanabileceği oysa uygulamanın hiçbir yasal dayanağının olmadığını anımsattı. Bu kapsamda Başkanlığın mahkemeler tarafından verilmiş olan erişim engelleme kararlarını kararda öngörülenin ötesine geçerek, keyfi bir şekilde uygulama yetkisi olmadığını vurguladı.
Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 5 Mayıs 2008 tarihli kararı gereği YouTube sitesine yönelik, 208.65.153.238-208.65.153.251 ve 208.65.153.253 numaralı IP adresleri üzerinden erişim yasağı kararı alındığını anımsatan Akdeniz ve Altıparmak, 5651 sayılı Kanun ve ilgili yönetmeliklerde Başkanlığa böyle bir yetki verilmediğini hatırlatarak, Başkanlığın kararda bahsi geçen IP adresleri dışındaki IP adreslerine erişim engelleme ve bu adresleri güncelleme yetkisi olmadığını ileri sürdüler.
Dilekçede ayrıca Başkanlık işleminin ölçülülük ilkesine aykırı olduğu da savunuldu. Ayrıca, YouTube yasağına gerekçe yapılan 10 videodan altısının zaten yayından kaldırıldığı, diğer dördünün de Türkiye’den YouTube’a erişilebilse dahi izlenemediğinin tespit edildiği belirtildi. (EÖ/TK)