Youtube’u soğumaya bırakalım

Youtube’u soğumaya bırakalım – 01.09.2008 – Bilişim – Yeni Şafak

Ardarda, o kadar çok ‘Youtube açıldı’, ‘Youtube kapandı’ haberleri yayınlanıyor ki, ‘aç-kapa’ kurumumuz bile bu işin ayarını kaçırdı. En iyisi bu işi biraz soğumaya bırakalım!


MELİH BAYRAM DEDE
Geçtiğimiz hafta, hakkında verilen çok sayıda mahkeme kararı ile halen kapalı olan video paylaşım sitesi Youtube’un açıldığına dair haberler internet medyası üzerinden yayılmaya başlandı. Dikkat ettiyseniz, burada Yeni Şafak hiç topa girmedi. Bunun nedeni, artık Youtube’un ne zaman açılıp ne zaman kapandığının takip edilemeyecek kadar karışmış olmasıydı. Ve haklılığımız ortaya çıktı. Youtube’un açıldığına dair haberler Telekomünikasyon Kurumu tarafından yalanlandı. Ardından bir açıklama da Youtube cephesinde geldi. Son aylarca basına direk açıklama yapmak yerine, devletin bir resmi kurumuymuş gibi sadece Anadolu Ajansı’na açıklama yapmayı adet haline getiren ve basınla endirekt iletişim kurmaya çalışan Youtube’un Türkiye’deki temsilcileri, bu geleneklerini yine bozmadı.

GOOGLE TÜRKİYE ÇELİŞKİSİ

Türkiye’deki temsilcileri her ne kadar sahiplenmese de video paylaşım sitesi Youtube, Google’a ait. Google Türkiye ofisi, Youtube’un kendileriyle ilgisi olmadığını sitenin ayrı bir tüzel kişilik olduğunu savunuyor ve bu konuda sorumluluk almaktan kaçınıyor. Ancak işin ilginç yanı, Youtube imzasıyla Türkiye kamuoyuna açıklamalar da yine bu ofisten yapılıyor. Gelelim, YouTube adına devletin resmi ajansına yapılan açıklamaya. Şirket açıklamasında, Türkiye’den YouTube’a erişimin halen sağlanamadığını belirtiyor ve “YouTube olarak söylenti ve spekülasyonlar üzerine yorum yapmamayı tercih ediyoruz. Türkiye’den YouTube’a erişim halen sağlanamamaktadır. Fakat Türkiye’deki kullanıcılarımıza erişimin sağlanması için çalışmalarımız devam etmektedir” diyormuş.

YOUTUBE’A SORULAR

Kullanıcılara erişim sağlanması için ne gibi çalışmalar yapıldığına dair hiç bir bilgi verilmiyor. O zaman biz soralım: Bu süreçte ne yapıyorsunuz? Şimdiye kadar ne yaptınız, sakıncası yoksa öğrenebilir miyiz? Türk makamlarının, “Bu sitenin sorumlusu kim kardeşim? Gelsin konuşalım!” önerilerine aylardır neden cevap verilmiyor? ‘Valla site bizim değil, bir tanıdık açmış. Biz de onun iyi niyet temennilerini Anadolu Ajansı’na geçip duruyoruz mu demek istiyorsunuz? Talep edildiği gibi, www.youtube.com.tr adresli Türkiye’ye özel bir site açacak mısınız? Youtube’a bu adresten girildiğinde mahkeme kararıyla yasak getirilen videolar çıkmayacak, www.youtube.com’dan girildiğinde her şey serbest mi olacak? Bu talep size mantıksız geliyorsa, bu konuda uluslararası hukuku gözeterek ne gibi bir çalışma yapmayı düşünüyorsunuz? Yaptığınız çalışma yoksa, hiç bir şey yapmamak temeline mi dayanıyor?

TK KENDİSİNİ YALANLADI

Günlerdir ‘Youtube açıldı’ şeklinde basında yansıyan haberlerle ilgili açıklama yapmakta gecikmenin, hem Google Türkiye hem de Telekomünikasyon Kurumu açısından affedilir yanı yok! Hele, Telekomünikasyon Kurumu Basın Müşavirliği’nden Youtube’un açıldığına dair açıklama yapılıp, ardından hem Telekomünikasyon Kurumu hem de İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen’in bu açıklamayı yalanması ve kapatma kararının sürdüğünü açıklaması konunun artık çığırından çıktığının bir göstergesi!

01.09.2008