Sabah – Youtube krizi için yol haritası

Sabah – Youtube krizi için yol haritası

CİHAN, 17.06.2010 14:05

Video paylaşım sitesi Youtube ile ilgili krizden çıkış için yol haritası çıkarıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, (BTK) Atatürk’e hakaret, müstehcenlik ve fuhuş gibi yasaklı içeriklerin kaldırılmasının yanı sıra 23 ülkede gösterilen hassasiyetin Türkiye’de de gösterilmesini istedi.
Sitenin 23 farklı ülkede uygulamakta olduğu yerel mevzuata uygun içeriklerden oluşan Türkiye yerel kopyasının faaliyete geçirilmesi talep edildi. Türkiye’ye özel anlaşmalar yapılması da gündemde.
Toplumu ikiye bölen Youtube yasağında yeni bir gelişme yaşandı.

Ulaştırma Bakanlığı ve BTK yetkilileri önümüzdeki hafta site yöneticileriyle bir araya gelmeye hazırlanıyor. Bu toplantıda site yetkililerine yasağın kaldırılması için çözüm önerilerini sunulacak. BTK, Youtube yasağını özetleyen bir dosya hazırladı. Dosyada, 5846 sayılı Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlarla ilgili Kanun’a göre suç teşkil eden 10 adet video içeriği Youtube video paylaşım sitesinde yer aldığından, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 05 Mayıs 2008 tarih ve 2008/402 sayılı kararı gereğince Mayıs 2008’den bu yana Youtube video paylaşım sitesi erişime engelli olduğu hatırlatıldı. Youtube video paylaşım sitesi yetkililerinin bu 10 adet video görüntüsünden 6’sını kaldırdığı diğer 4 adet görüntünün ise halen sitede bulunduğu belirtildi.

IP’LER DEĞİŞTİKÇE, BTK MAHKEMEYE BİLDİRİYOR
Video paylaşım sitesinin zaman zaman erişilen IP numaralarını değiştirerek mahkeme kararını etkisiz hale getirmeye çalıştığına dikkat çekilen dosyada şu ifadelere yer verildi: ‘IP’ler değiştikçe mahkeme kararının uygulanabilirliği ortadan kalkmaktadır. Bu durum karşısında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı değişen bu IP numaralarını ilgili mahkemelere bildirerek mahkeme kararı vasıtası ile erişimi engellenen IP numaralarını güncellemektedir. Bu işlem ise mahkeme kararının uygulanabilirliğini sağlamaktadır.’

3 BİN 728 SİTE KALDIRDIĞI İÇİN KAPANMADI
BTK’nın hazırladığı dosyada, uyar-kaldır yöntemine uyulduğu, herhangi bir işlem yapılmadan önce site yönetiminden içeriğin kaldırılmasının istendiği, içeriği kaldıran sitelerin karartılmadığı kaydedildi. Bu şekilde 3 bin 728 uyar-kaldır işlemi yapıldığı ifade edildi. Dosyada yer alan bilgilere göre Mayıs 2010’da Youtube’a da yasaklı içeriklere sahip olduğu için bu içerikleri çıkartmaları telefonla bildirildi. Ancak 05 Haziran 2010 tarihinde içeriklerin tamamının kaldırılmadığı tespit edildi.

Google’de yaşanan yavaşlamaya da değinilen BTK dosyasında ‘Video paylaşım sitesinin de sahibi olan Google (halen ilgili firmanın ülkemizde resmi bir muhatabı olmayıp ilişkiler telefon ile yürütülebilmektedir) başka google hizmetleri (Google calendar, Google docs, Google Analytcs v.b.) için de Youtube tarafından kullanılan IP’leri tekraren kullandığından, ülkemizdeki internet kullanıcılarının ciddi mağduriyetine sebebiyet verilmiştir. Bu mağduriyeti düzeltecek de yine ilgili firmadır (Google). Yapılacak işlem yalnızca Youtube IP’leri ile diğer işlem IP’lerini birbirinden ayırmaktır.’ değerlendirmesi yapıldı.