Radikal: Millimotordan sonda millitüp

Radikal: Millimotordan sonda millitüp

21/06/2010 9:02

Bütün internet kullanıcılarını cezalandıran yasaklara karşı şimdi de ‘millitüp’ kuruldu. Millitüp Müşerref Akay’ın ‘Türkiyem’iyle açılıyor

NESLİHAN TANIŞ

İSTANBUL – İnternet sansürüne karşı hareketler hızlandı. İnternet Teknolojileri Derneği (İNETD), Netdaş Hareketi, Sansüresansür, Korsan Partisi Oluşumu, Alternatif Bilişim, Sansüre Karşı Ekşi Sözlük Zirvesi, Sansüre Yeter! Kampanyası, Meşgul Sinyali ve Yeşiller Kadir Has Üniversitesi’nde önceki gün ‘İnternet Sansürüne Karşı Ortak Platform Toplantısı’ düzenledi.

Twitter ve Friendfeed sitelerinden haberleşerek bir araya gelen konukların katıldığı ‘Açık Toplantı’da; düşünce ve ifade özgürlüğü ile iletişim özgürlüğüne getirilen yasaklara karşı neler yapabileceği tartışıldı ve bir yandan da engellemelere karşı yapılan sanal oluşumlar tanıtıldı. Yani ‘Millimotor’ ve ‘Millitüp’.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, bu konudaki kesin istatistikler bilinmemekle birlikte Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) 5 bine yakın siteye erişimi engellendiğini söyledi.

Video paylaşım siteleri ve Google’a yönelik engellemelere ‘alternatif’ olarak bir arama motoru ve video paylaşım sitesi hazırlandı.
www.millimotor.com kullanıcılarını İstiklal Marşı’yla karşılıyor, sitede milli değerlere karşı olası aramalara yönelik olarak; ‘Atatürk’ün Gençliği Hitapesi’ öneriliyor. www.millitup.com adresli ‘Millitüp’se kullanıcıları Müşerref Akay’ın ‘Türkiyem’ şarkısıyla karşılarken, kullanıcı yorumlarında ‘İnternet yorumlarına bağlı olarak artan cinayet vakalarından ötürü yorum kısmı kullanıma kapatılmıştır’ yazıyor. Yerli arama motorunun kurucusu Ahmet Turan Han, milli motor ve millitüpün nasıl ortaya çıktığını anlattı:

‘Bir hafta önce internette yaşanan engellemelere karşı, devlet bir arama motoru yapsa nasıl olurdu diye ‘Millimotor’u kurduk. Şimdi de ikinci bir site kurduk: ‘Millitüp’. Sitede kullanıcılar milli değerlere göre seçilmiş ve onaylanmış şarkıları klip şeklinde izleyebilecek. Mesala Leman Sam’ın ‘Anladım’ isimli şarkısındaki ‘Dün hiç tanımadığım bir erkeğe selam verdim’ sözü, Türk kadını tanımadığı bir erkeğe asla selam vermez gerekçesiyle son silinenler listesinde. Sitede silinen şarkılara gösterilen gerekçeleri biz yazmadık. Bu şarkılar, geçmişte TRT’nin bu sebeplerle yasakladığı şarkılar!’ Ahmet Turan Han, ‘sanal bir eylem’ olarak adlandırdığı bu tür girişimlerinin devamının geleceğini de belirtti.

‘Sansürün beteri planlanıyor’
İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Eğitim Görevlisi Doç. Dr. Yaman Akdeniz toplantıda internet sansürlemelerinin gidişatı üzerine bir konuşma yaptı.

Akdeniz, Türk hukunda ‘Youtube’a girmek suçtur’ şeklinde bir suçun olmadığını, asıl suçluları cezalandırmak yerine suçsuz olan kullanıcıların cezalandırıldığını vurguladı: ‘Erişime engelleme kararları hep oluyordu. 2007’den önce bunlar azdı. 2007’den sonra ise durum değişti. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) erişime engellenen sitelerin istatistiklerini gizliyor. Biz 5 bine yakın sitenin erişime engellendiğini düşünüyoruz. Korkumuz durumun bundan daha da kötü olacağı. Mesala İngiltere ve Fransa’da ‘Şu siteye üç kere girdiniz’ diye eve gelip internetinizi kesmeye yönelik yaptırımlar planlanıyor. Ama bu uygulanmaya başlanmadı. Çünkü nasıl uygulayacaklarını bilmiyorlar. Benim endişem, Türkiye’de de bu şekilde bir erişimi engelleme yaptırımların olacağı…’

Sansürün Türkiye’de çok boyutlu bir noktaya doğru gittiğini vurgulayan Bthaber Dergisi Köşe Yazarı Özgür Uçkan ise ‘Hangi siteler filtreleniyor bilmiyoruz. Özellikle filtreleme işini çok yapıyor. Örneğin biz Erzurum’da bir okuldayken Bianet’e, Radikal Gazetesi’ne bile giremedik’ diye konuştu.