Sansür karşıtı cephe büyüyor | ANF

Sansür karşıtı cephe büyüyor | ANF: “Sansür karşıtı cephe büyüyor
DELİL FIRAT-ANF
12:10 / 01 Temmuz 2010

HABER MERKEZİ – Türk hükümeti ve baskıcı politikalarına karşı internet üzerinde ifade özgürlüğünü savunan çok sayıda organizasyon harekete geçti. 37 organizasyon yayınladıkları ortak bir deklarasyonla İnternette Sansüre Karşı Ortak Platform’un kuruluşunu ilan etti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) de bu girişime destek verdi.

AKP hükümetinin medya ve internete yönelik artan baskı ve sansürüne karşı tepkiler giderek büyüyor. Türkiye’de ve uluslar arası alanda birçok organizasyon, sansür karşıtı girişimlere katıldı. YouTube video paylaşım sitesini etkileyen kısıtlamaları ‘illegal’ olarak değerlendiren İnternet Teknolojileri Derneği (INETD), 28 Haziran günü Türk Devleti’ne karşı Ankara’da dava açtı.

Aynı dernek 8 Haziran günü de Google şirketi tarafından sunulan 30’u aşkın servisin etkilendiği kısıtlamalara karşı benzer girişimde bulunmuştu. 4 Haziran’dan beri bu servislere zorlukla ya da hiç girilemiyor. INEDT, 2008’de Youtube paylaşım sitesinin bloke edilmesine karşı Türkiye’yi 2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Komisyonu’na da şikayet etmişti.

ANTİ-SANSÜR PLATFORMU KURULDU

23 Haziran günü de 37 organizasyon yayınladıkları ortak bir deklarasyonla özgürlük karşıtı politikaları protesto ederek, İnternette Sansüre Karşı Ortak Platform’un kuruluşunu ilan etti. Deklarasyonda imzası olanlar arasında, INEDT, Bianet, SansüreSansür, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Korsan Partisi Oluşumu, Yeşiller Partisi Korsan Cephesi, Antikapitalist Öğrenciler ve Genç Siviller de yer alıyor. Deklarasyonda temel hak ve özgürlüklerin engellenemeyeceği 10 madde halinde sıralanırken, internet suçlarına ilişkin 5651 Sayılı Kanunun kaldırılmasını talep ediyor.

SORUMLULAR İSTİFA ETMELİ

‘Vatandaşların Anayasa’da güvence altına alınan temel hak ve özgürlüklerini korumak hükümetin ve idarenin asli görevidir’ denilen deklarasyonda, bu güvencenin sağlanmaması halinde sorumluların istifa etmesinin demokratik bir toplumun zorunlu sonucu olduğu kaydediliyor. Deklarasyonda ‘Bu nedenle, yukarıda sayılan önlemleri en kısa sürede almamaları halinde gelişmelerden sorumlu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı İnternet Daire Başkanlığı Başkanı Sayın Osman Nihat Şen, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Sayın Tayfun Acarer ve Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım’ın istifa etmesi acil bir zorunluluk haline gelecektir’ diye belirtiliyor.

RSF: TÜRKİYE WEB SANSÜRÜNDE KENDİSİNDEN EN FAZLA BAHSETTİREN ÜLKE

Hükümetin internet üzeri ifade özgürlüğüne karşı baskı ve kısıtlamalarına karşı tepkilere bir destek de merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF)’den geldi. RSF bu girişimleri desteklediklerini belirterek, ‘Bloke edilen siteler artıyor ve internet üzeri gazetecilerin duruşmaları birbiri ardına geliyor. Türkiye hiç kuşkusuz mevcut durumda Web sansürü alanında kendisinden en fazla bahsettiren ülkedir. Özellikle de binlerce sitenin kapatılması ve ülkenin imajının bozulması için kullanılan 5651 sayılı yasa nedeniyle’ dedi.

AGİT: 2 YILDA 5 BİNDEN FAZLA SİTE BLOKE EDİLDİ

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) de geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir raporda, Türkiye’yi YouTube ve Google’a getirdiği erişim engelinden dolayı eleştirerek, Türkiye’den internet yasasını uluslararası özgür ifade standartlarına uygun hale getirmeye çağırdı. AGİT, Türkiye’de son iki yılda 5 binden fazla web sitesinin bloke edildiğini belirtti.

AGİT Medya Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic, Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na bir mektup göndererek, Türkiye’nin internet üzerinde artan erişim engellerine yönelik kaygılarını aktardı. Mijatovic, Haziran’da gönderdiği mektubunda ‘Türk yetkililerine, vatandaşlarının günümüzdeki küresel bilgi toplumunun bir parçası olmasını engelleyen engelleme hükümlerini geri çekmeye çağırıyorum. Bununla beraber çok ihtiyaç duyulan 5651 sayılı kanunda reform yapmaya çağırıyorum’ dedi. AGİT Medya Özgürlüğü verilerine göre Türkiye’de erişimi en çok engellenen web sitelerinin başında Kürt haber siteleri ile sol kesimlere ait siteler geliyor.

ANF NEWS AGENCY”

(Via .)