Youtube İngilizleri kıramadı – Hürriyet

Youtube İngilizleri kıramadı – Hürriyet

hurriyet.com.tr: Youtube İngilizleri kıramadı, 19.09.2008

Türkiye’de Atatürk’e ve Türklüğe hakaret içeren videolar barındırdığı ve kaldırmadığı için Youtube hala erişime kapalı. Fakat, aynı Youtube İngiliz yetkililerin ”şiddet içeren video görüntülerinin kaldırılması” isteğini hemen yerine getirdi.

Geçtiğimiz günlerde YouTube, İngiltere’nin hassasiyetlerini göz önünde bulundurarak şiddet içerikli bazı videoların engellendiğini açıkladı.

YouTube’un İngiltere’de böyle bir yasaklamaya gitmesinin ana nedeni ise İngiltere’de son yılarda artan cinayet oranlarının ülke çapında büyük endişeye yol açması ve şiddet içeren hemen her faktörün İngiliz hükümetince titizlikle incelenmesi.

Google’dan bu konuda yapılan açıklamada, İngiltere’nin bazı hassasiyetlerini dikkate alarak bazı video içeriklerinin engellendiği dile getirilirken, İngiliz hükümetinin ilgili kanadından yapılan açıklamada ise, YouTube da dahil olmak üzere bu tür internet sitelerinin şiddetin önüne geçmek için daha fazla çalışması gerektiğinin altı çizildi.

YouTube’un şiddet içerikli görüntüleri engellemesinin son derece önemli bir adım olduğunu dile getiren İngiliz parlamenter Jacqui Smith, diğer sitelerin de YouTube’u örnek alması gerektiğini söyledi.

YouTube’un ilk kez bu tür video içeriklerini engellediğini ifade eden üst düzey bir Google yetkilisi, İngiltere’de son yıllarda artan cinayetler neticesinde ülkenin bu konulara son derece duyarlı hale gelmesinden ötürü bu sansür kararını aldıklarını sözlerine ekledi.

YouTube İngilizi dinledi, Türkler beklemede!

İngiltere’nin hassasiyetlerine bu kadar önem veren YouTube’un neden söz konusu Türkiye olduğunda aynı hassasiyeti gösteremediğini anlamak oldukça güç. İngiltere’de suç oranlarının son yıllarda ciddi oranda artması ve internetin bu konuda suça teşvik edici birçok içeriğe sahip olması nedeniyle İngiliz hükümeti, bu tür şiddet içerikli web portalları üzerine artık daha fazla gitmeye başlamış durumda. YouTube da İngiltere’ye özel bu durum karşısında bünyesinde yer alan şiddet içerikli bazı sayfaları engelleyerek bu konuda İngiliz hassasiyetini göz önünde tutmayı seçti.

Bu olayı Türkiye’ye taşıdığımızda ise insanın aklı karışıyor haliyle. YouTube, demek ki istediğinde ülkelerin özel durumlarını göz önüne alarak içeriklerini o ülke için engelleyebiliyor. Peki bu kadar basit bir işlemi YouTube, neden Türkiye’ye uyarlayamıyor? Şimdide merak edilen soru bu.