Bianet: “Digitürk Sansürün Sorumluluğunu Google’a Yükleyemez”

Bianet: “Digitürk Sansürün Sorumluluğunu Google’a Yükleyemez”

Blogspot.com’un kapatılmasından Digitürk, Google’ı sorumlu tuttu. Doç.Dr. Akdeniz, ‘Google uyar-kaldır sistemini uyguluyor. Digitürk’ün google’ı suçlaması çözüm getirmez. Bu bir ifade özgürlüğü ihlalidir.’

Nilay VARDAR
İsanbul – BİA Haber Merkezi
03 Mart 2011, Perşembe

‘Digitürk eksik bilgilendirme yaptı. Google uyar-kaldır sistemiyle Digitürk’ün şikayet ettiği yayınları kaldırıyor.’

Bilişim hukuku ve ifade özgürlüğü üzerine çalışan Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Yaman Akdeniz, blogspot.com’un erişime kapatılmasında Digitürk’ün tüm suçu hizmeti veren Google’a yıkmasını doğru bulmuyor.

‘Bu bir ifade özgürlüğü ihlalidir. Google sorumlu demek, çözüm değildir.’

Blogspot.com, futbol ligi maçlarının yayını ile ilgili Digiturk şirketinin şikayetiyle alınan mahkeme kararı nedeniyle erişime kapatıldı. Digiturk Genel Müdürü Ertan Özerdem , CNBC-e’de Burcu Göksüzoğlu’na yaptığı açıklamada Google’ı sorumlu tuttu.

Özerdem açıklamsında, ‘Bir tek suçlu vardır, Google yönetimidir. Birçok platformdan herkesin zarar görmemesi için kim bu suçu işliyorsa gelin kendiniz durdurun diye başvurduk. Google hiç cevap vermedi, çok ilgisizler. Biz de son çare olarak mahkemeye gittik. Mahkeme de durdurma kararını verdi’ demişti.
‘Yönetici yetkisi sakıncalı’

Digitürk’ün Google’ı suçlamasında eksik bilgilendirme olduğunu düşünüyor.

‘Google kendisine gelen şikayetlere göre, ihlal olduğuna karar verirse şikayet edilen yayını kaldırıyor. Digitürk bu sürecin yavaş olmasından şikayetçi olabilir. Ancak benim takip ettiğim kadarıyla Google, ihlal varsa yirmi dört saat içinde şikayetleri uyguluyor.’

Digitürk’ün Google’dan yayına müdahale yetkisi veren ‘yönetici (admin)’ yetkisi istemesinin sakıncalı olduğunu söyleyen Akdeniz, iki taraf arasındaki asıl anlaşmazlığın buradan kaynaklandığını belirtiyor.

‘Youtube video mecrası olduğu için Digitürk admin yetkisiyle, istediği yayınları logosundan görerek hemen kaldırabiliyor. Bloglar yazılı bir mecra olduğu için, Digitürk admin yetkisi aldığında, video dışında mesela Digitürk aleyhine bir yazıyı da kaldırabilir, bu da sakıncalı bir durum.’
Mahkeme kararı neden geç uygulandı ?

Akdeniz, yasaklamanın tüm Türkiye’ye zarar vererek, ifade özgürlüğü ihlali olduğunu ve Digitürk’ün tavrının çözüm getirmediğini söyledi.

Digitürk’ün de bunun farkında olduğunu ve mahkeme kararını 14 Ocak 2011’de çıkmasına rağmen bugüne kadar bunu uygulatmayıp, düne kadar da Google’a şikayet mektupları gönderdiğini belirtti.

Akdeniz ‘Digitürk’te toptan yasaklamanın sakıncalarının farkında. Bu yüzden mahkeme kararı olmasına rağmen bunu uygulatmayıp, Google ile anlaşmaya çalıştı. Ancak admin yetkisinde anlaşamamaları bu kararı uygulatmasına neden olmuş olabilir’ dedi. (NV/EÜ)