Bianet: Doç. Akdeniz Yasaklanan “Haydar”ın Kim Olduğunu Bilmek İstiyor

Bianet: Doç. Akdeniz Yasaklanan “Haydar”ın Kim Olduğunu Bilmek İstiyor

TİB, internet sitelerinin isimlerinde 138 sözcüğün kullanımını yasakladı. Günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimeleri yasaklayan tebligatla ilgili olarak Yaman Akdeniz, TİB’e bilgi edinme hakkı başvurusunda bulundu.

İstanbul – BİA Haber Merkezi
28 Nisan 2011, Perşembe

İnternet özgürlüğü açısından her geçen gün daha da baskıcı uygulamaların yürürlüğe girdiği Türkiye’de şimdi de ‘yasaklı sözcükler’ listesi ortaya çıktı.

Bugün servis sağlayıcılara ve hosting firmalarına Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’ndan (TİB) gönderilen ve gönderici hanesinde yersaglayici@tib.gov.tr adresinin yer aldığı tebligatta, günlük yaşamda kullanımından vazgeçilemez pek çok ‘sıradan’ sözcüğü de içeren yasak listesi bulunuyor.
Akdeniz: ‘Adrianne’ ve ‘Haydar’ isimlerinin kime ait olduğunu bilmek istiyorum

Aralarında ‘Adrianne’, ‘Haydar’, ‘Hikaye’ gibi kelimelerin de ‘yasaklılar’ listesinde olduğu tebligatla ilgili olarak Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Yaman Akdeniz, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, İnternet Dairesi’ne bilgi edinme hakkı başvurusunda bulundu.

Akdeniz, TİB’den şu konularda bilgi istedi:

* 27 Nisan 2011 tarihinde İnternet Servis Sağlayıcıları ve Yer Sağlayıcıları’na tebliğ edilen yazıda listelenmiş olan ve alan adlarında kullanılması yasaklanmış olan 138 kelimeden II Numaralı Kelime Grubunda yer alan ‘Adrianne’ ve gene II Numaralı Kelime Grubunda yer alan ‘Haydar’ isimlerinin neden bu listeye eklendiği hususunda bilgi edinmek istiyorum.

* Ayrıca II Numaralı Kelime Grubunda yer alan ‘Adrianne’ ve ‘Haydar’ isimlerinin kime ait olduğu konusunda da 4982 Sayılı Kanun kapsamında bilgi edinmek istiyorum.

* Bahsi geçen 138 kelimelik, üç bölümden oluşan bu listenin hazırlanması ile ilgili bütün bilgi ve belgelerin 4982 Sayılı Kanun kapsamında tarafıma gönderilmesini talep ediyorum.

* Tebliğ’de bahsi geçen yeni uygulamanın ne şekilde yapılacağı konusu ile ilgili bilgi ve belgelerin de 4982 Sayılı Kanun kapsamında tarafıma gönderilmesini talep ediyorum.

* Yukarıda talep edilen bilgi ve belgeler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bünyesinde bulunan ve kamuoyunu yakından ilgilendiren bilgi ve belgelerdir. Açıklanmasında kamu yararı olan bu belgelerle ilgili 4982 Sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamındaki bir talebin bu Kanuna uygun bir şekilde değerlendirilmesi ve bahsi geçen bilgi ve belgelerin 4982 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yer alan demokratik, şeffaf ve eşit yönetim ilkeleri gereğince tarafıma verilmesini talep ederim.
Devlet ‘yasak’ demeyi de yasakladı!

Mektupla birlikte gelen listedeki sözcükler arasında günlük hayatta sıklıkla kullandığımız kelimeler de bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:

31, Adrianne, Animal, Hayvan, Baldiz, Beat, Buyutucu, Ciplak, Citir, Escort, Etek, Fire, Girl, Ateşli, Frikik, Free, Gey, Gay, Gizli, Got, Hatun, Haydar, Hikaye, Homemade, Hot, İtiraf, Liseli, Nefes, Nubile, Partner, Pic, Sarisin, Sicak, Sisman, Teen, Yasak, Yerli, Yetiskin, Xn, XX…

TİB’den yapılan bildirime göre, bu sözcükleri içeren alan adı tahsis edilemeyecek, kullanılamayacak, mevcut olanlara erişim de kapatılacak.
Market de, taraftar siteleri de, yemek siteleri de etkilenecek

Sansür listesinin etkisi, bazı ‘müstehcen’ sözcüklerin içinde geçtiği diğer sözcükleri de kapsadığından, sansürlenen site sayısı oldukça artacak.

Buna göre içinde iki ya da üç kelimelik ‘müstehcen’ sözcüklerle çakışan harfleri içeren sözcükler de yasaktan nasibini alacak.

tknlj.com’da yer alan habere göre sansüre maruz kalacak sitelerden bazıları şunlar: degisikmezeler.com, herkesokusundiye.com, sokmarket.com, bayramcikolotasi.com, bilgisayarakademisi.com, sanaldestekunitesi.com, forzabesiktas.com, tiklayarak.com, donanimalani.org, bakireklam.com, citirkurabiyem.com, kredikartiborcunubitir.com, burcunubil.com, globaldizayn.org, casperminishop.net, anlayarakokuma.com (EKN/BB)