Telekulak olayı böyle gerçekleşiyor!

Telekulak olayı böyle gerçekleşiyor! – HÜRHABER – Haber , Spor Haber, Yerel Haber, Siyaset Haberleri: “Telekulak olayı böyle gerçekleşiyor!
10 Ekim 2008 Cuma 17:05

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, sürekli tartışma konusu olan ‘dinlemeyi’ anlattı
Telekomünikasyon İletişim Başkanı (TİB) Fethi Şimşek, ‘Ülkede C-4 taşıyan, her an herkesi öldürebilecek araçların gezdiği anlatılırken, istihbarat kurumlarına bu bilgiler gitmişken dinleme izni isteyen jandarma mı, emniyet mi, Milli İstihbarat Teşkilatı mı (MİT) diye bir ayrım yapmak haddimiz değil’ dedi.

Şimşek, Yargıtay Toplantı Salonu’nda düzenlenen ‘Bilişim Hukuku’ konferansında, ‘İletişimin denetlenmesi’ konulu sunum yaptı.

Teknolojiden terör ve suç örgütlerinin de yararlandığını, bu örgütlerin televizyon, radyo, bilgisayar, internet, uydu telefonu ve cep telefonu gibi teknolojik aletleri yoğun bir şekilde kullanmaya başladıklarını anlatan Şimşek, ‘Ne yazık ki her zaman, her an bir adım öndeler. Bunu takip etmek amacıyla da teknolojiyi, yargı camiasının, emniyet camiasının bilmesi gerekiyor’ dedi.

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ‘dinleme’ konusunun halkın ilgisini çektiğini, siyasi ve sosyal tartışmalar yaşandığını ifade eden Şimşek, dinleme kavramının ve çeşitlerinin doğru bir şekilde anlatılmaması halinde toplumda ‘ dinlenme fobisi’ oluşturulacağına işaret etti. Şimşek, bu fobinin oluşmasını önlemenin ise adli ve güvenlik güçlerinin görevi olduğunu kaydetti.

‘İletişimin tespiti kararı çok önemli bir karar. Adli ve istihbari bilgiler elde edilebileceği gibi bu yolla kişinin özel yaşantısı ve siyasi görüşü hakkında da bile bilgi edinilebilir’ diyen Şimşek, iletişimin tespiti kararının kolay alınmaması gerektiğini, her alınan mahkeme kararının da hemen uygulanmaya konulmadığını söyledi.

Alınan mahkeme kararlarına itiraz edebildiklerini, boşanma davalarıyla ilgili olarak 20 bine yakın iletişimin tespiti hakkındaki asliye hukuk mahkemesi kararını geri çevirdiklerini ifade eden Şimşek, bazı iletişimin tespiti kararlarına izin vermedikleri için haklarında suç duyurusunda bulunulduğunu, soruşturmalara muhatap olduklarını kaydetti.

Şimşek, TİB’e yasa çerçevesinde gelen iletişimin tespitine ilişkin başvuruların aynı gün içinde değerlendirildiğini ve başvuruyu yapan kuruma cevap verdiklerini bildirdi.

Şimşek, ‘Teknik araçlarla izleme konusu toplumda iyi bilinmiyor. Teknik araçlarla dinleme, izleme ayrı bir yasa maddesiyle düzenlenmiştir. Cep telefonu, kayıt aracı ve her türlü teknik araçla şüpheli veya sanık hakkında delil toplama, ortam dinlemesi CMK’nın 140. maddesi kapsamında yapılmaktadır. Bu maddeye göre yapılan dinlemelerle TİB’in hiçbir ilişkisi yoktur’ dedi.

Fethi Şimşek, bir soru üzerine ‘Türkiye’de dinlenen kişi sayısı Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında makul bir seviyede kalıyor. Dinlenen sayısı bir çok ülkeden de aşağıdadır’ diye konuştu.

Yasa dışı dinlemelerin ancak GSM operatörleri tarafından yapılabileceğini ve bunun da yaptırımlarının çok ağır olduğuna işaret eden Şimşek, ‘Buna teşebbüste bulunacak GSM operatörü düşünemiyorum. Böyle bir şey tespit edildiğinde operatörün yetki belgesinin, lisansının iptal edileceği kanun maddesinde belirtiliyor. Ayrıca kişiler hakkında da ağır müeyyideler var’ dedi.

Şimşek, Türkiye’de herkesin dinlenmesinin de mümkün olmadığını belirterek, dinlemelerde elde edilen özel hayata ilişkin konuşmaların Cumhuriyet savcısı nezaretinde silindiğini, bu kayıtları silme yetkisinin Cumhuriyet savcılarına ait olduğunu söyledi. “

(Via .)