YouTube’u açtıran iki akademisyene Global İfade Özgürlüğü ödülü

Columbia Üniversitesi’nin Global İfade Özgürlüğü ödülüne layık görülen akademisyenler Kerem Altıparmak ve Yaman Akdeniz, ödülü ‘Barış İçin Akademisyenler’e ithaf etti.

İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak ve avukat Serkan Cengiz, YouTube’a erişimin engellemesi kararına karşı Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itirazın reddedilmesinin ardından davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşımaları ve Aralık 2015 başında kararın başvurucuların lehine olumlu sonuçlanması sebebiyle 2016 Columbia Küresel İfade Özgürlüğü Ödülleri’nde ‘Yasal Hizmetlerde Mükemmellik Alanı’na layık görülmüştü.

Bianet’in haberine göre, üç hukukçu ödüllerini Columbia Üniversitesi Low Memorial Kütüphanesi’nde dün akşam düzenlenen bir törenle aldı. Ödül törenine Akdeniz ve Altıparmak katıldı.

Erdoğan’a teşekkür ettiler

Columbia Üniversitesi ödülü ‘Türkiye tarafından erişime kapatılan Youtube ile ilgili yaptıkları başvurular sonucunda yasağın kaldırılması’ başarısından dolayı bu isimlere verdiğini açıkladı.

Akdeniz ve Altıparmak, yasakla kendilerine ödülü kazanma fırsatını sağladığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek, ödüllerini tutuklu bulunan ‘Barış İçin Akademisyenler’e ithaf etti.

Ödül hakkında

Columbia Küresel İfade Özgürlüğü Ödülleri, uluslararası hukuk normlarını teşvik ederek ifade özgürlüğünü güçlendiren yargı kararlarını ve dünya çapındaki hukuki temsillerin önemini vurgulamak amacıyla geçen yıl Columbia Üniversitesi Başkanı Lee C. Bollinger’in girişimiyle başlatılmıştı.