Adnan Hoca istiyor Silivri mahkemeleri KAPATIYOR!

Adnan Hoca istiyor Silivri mahkemeleri KAPATIYOR!: “Adnan Hoca istiyor Silivri mahkemeleri KAPATIYOR!
‘google.groups.com’, ‘geocities.com’, ‘wordpress.com’, ‘ekşisözlük’, ‘ateizm.org’, ‘antoloji.com’ ve gazetevatan.com

Hilal ÖZTÜRK – Öge DEMİRKAN”

Gazetemizin internet sitesine sansür! Birçok internet sitesine yasak getiren Adnan Oktar, okur yorumları nedeniyle VATAN’ın sitesine erişimi engelletti. Adnan Hoca, bugüne kadar çoğu Silivri ve Gebze mahkemelerinden çıkan kararlarla 61 kez site kapattırdı.

vatan_sansur3.jpg.jpg

Adnan Hoca olarak tanınan Adnan Oktar’ın internet sitesi yasaklatma kararları sansür halini aldı. Kendisiyle ilgili en ufak bir eleştiri ya da yorum, Adnan Oktar’ı harekete geçiriyor. Bugüne kadar sanal alemin en popüler sitelerinden Google.Groups, Ekşisözlük, Süperpoligon, Antoloji.com, Richard Dawkins ve yazar Turan Dursun’la ilgili internet sitelerine erişimin engellenmesi kararını aldırtan Oktar, mahkeme kararlarıyla yaptığı sansüre son noktayı VATAN’ın internet sitesini kapattırarak koydu. Oktar özellikle Silivri Asliye Hukuk mahkemelerinden kolaylıkla ihtiyati tedbir kararı çıkarttırıyor.

61 siteye yasak getirtti
Adnan Oktar bugüne kadar kendisiyle ilgili haber, forum ve okur yorumları nedeniyle 61 internet sitesine engelleme kararı çıkarttırdı. Bu kararlardan çoğu Gebze ve Silivri mahkemelerinden çıktı. Adnan Oktar’ın talebi üzerine Google’ın mail grupları, Silivri Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kapatıldı. Kararı veren Silivri 2. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Cemil Kuru’ydu. Oktar’la ilgili Google Groups’ta yer alan tek bir yorum nedeniyle, tüm grupların kapatılmasına karar verilmişti. VATAN’ın internet sitesini kapatan hakim de yine Silivri Adliyesi’nde görev yapıyor. Silivri 1. Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi Şengül Eliş Biçicioğlu, Silivri Adliyesi’ne 1.5 ay önce tayin oldu.

Youtube 5 aydır yasaklı
Türkiye, dünya genelinde yayın yapan internet sitelerine de erişim engeli koyuyor. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un Frankfurt Kitap Fuarı’nda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e şikayet ettiği YouTube yasağı da 5 aydır sürüyor. İnternet hukuku uzmanları, hakimlerin yasak kararlarını önlemek için yasal değişiklik yapılması gerektiği görüşünde. YouTube, Atatürk’e hakaret içeren videolar nedeniyle ilk kez 30 Nisan’da yasaklandı. Bu süre içinde ardı ardına gelen mahkeme kararları, YouTube’a nefes aldırmadı. Site bir gün bile açık kalamadı. YouTube sakıncalı videoları Türkiye’de kaldırdığını ancak dünya genelinde bir engellemenin özgürlük ihlali olacağını belirterek, Türk kanunlarına aykırı içeriklerle ilgili yetkililerle işbirliğine her zaman hazır olduklarını bildirdi.

’Hakimler dikkat etmeli’
Adnan Oktar’ın daha önce ’kişilik haklarına saldırı ve hakaret’ gerekçesiyle kapattırdığı Ekşi Sözlük’ün avukatı Başak Purut, hukuk mücadelesiyle siteyi açtırmıştı. İnternet hukuku konusunda uzman olan Avukat Purut, internet sitelerinin kapatılmasını önleyecek yasalar olduğu halde, bilen ya da uygulayan olmadığını söyledi: “Hakimler sitenin içeriğinde hakaret içeren bir yazı varsa, başka çare yok diye düşünüp sitenin tümden kapatılmasına karar veriyor. O yazının yayınlandığı sayfa ya da başlıkları kapatmak gelmiyor akıllarına…”

’İlgili içerik yasaklanmalı’
Purut, 5651 sayılı kanunun da tam olarak bu konuyla ilgili olduğuna dikkat çekti: “Kanunun 9. maddesi, içerik nedeniyle kişisel hakların ihlal edildiği öne sürüldüğünde, sitenin tümden kapatılmadan, içeriğin yasaklanmasını düzenliyor. Ayrıca görevli mahkeme olarak sulh ceza mahkemelerini gösteriyor. Bu kanunu bilen ya da uygulayan olmadığı için siteler kapatılmaya devam ediyor. Hangi maddenin nasıl uygulayacağı bilinmediği için uygulanamıyor. Düşünün Silivri’deki hakimin önüne kaç kez internetle ilgili bir dava gelir?”

’Gerekli eğitimi veriyoruz’
VATAN’a bilgi veren Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı, hakimlere bilişim suçlarıyla ilgili verilen meslek içi eğitim seminerlerinde, 5651 Sayılı Yasa ve tüm maddelerinin anlatıldığını açıkladı.

Yasak kararı hangi maddeye dayandırıldı?
İnternet sitemizin engellenme kararı, Medeni Kanun’un 24. maddesine dayandırıldı. Bu maddeler kişilik haklarını sınırlama ve hakaret suçlarını düzenliyor. 24. maddeye göre, hukuka aykırı olarak kişilik hakkına saldırılan kimse, hakimden, saldırıda bulunanlara karşı korunmasını isteyebiliyor.

TÜRKİYE’NİN EN ÇOK TIKLANAN 3 HABER SİTESİNDEN BİRİ
’gazetevatan.com’ günde 1.5 milyonu aşkın ziyaretçisiyle Türkiye’nin en büyük haber sitelerinden biri. Günde 10 milyonu aşkın sayfa görüntüleniyor. Aylık ziyaret sayısı 40 milyonu aşıyor.