Milliyet: Hukukçulardan ‘Vatan’ tepkisi

Hukukçulardan ‘Vatan’ tepkisi

İSTANBUL Milliyet

Vatan gazetesinin sitesine erişimin engellenmesi tepki çekti: Karar hukuka aykırı. Burada Medeni Kanun hükümleri uygulandı. Aslında şikâyet konusu içeriği yayından kaldıran 5651 sayılı yasa uygulanmalıydı. Bu tam bir sansür

Kamuoyunda ‘Adnan Hoca’ olarak bilinen Adnan Oktar’ın avukatlarının şikâyeti üzerine Vatan gazetesinin internet sitesinin Medeni Kanun hükümleri uyarınca kapatılması hukukçuların tepkisine neden oldu.
Vatan’ın sitesi ‘gazetevatan.com’a erişimin, mahkeme kararıyla engellenmesi geçen yıl yürürlüğe giren, siteye erişimi engellemeden dava konusu içeriği yayından kaldırmayı düzenleyen 5651 sayılı ‘İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun’u gündeme getirdi. Medeni Kanun’un 24 ve 25. maddeleri uyarınca verilen kararlarla Vatan gazetesi örneğinde olduğu gibi siteye erişimin tamamen engellediğini anlatan hukukçular, 5651 sayılı yasanın 9. maddesinin uygulanması halinde sadece şikayet konusu içeriğin siteden çıkarılacağını bildirdi. Bu yasanın halen birçok mahkeme tarafından uygulanmamasından yakınan hukukçular, internet sitelerine erişimin engellenmesini ‘sansür’ olarak nitelendirdi.

‘Bilgi alma hakkı engellendi’
5651 sayılı yasanın elektronik iletişim için hazırlanan özel bir kanun olduğunu ve önceliğinin bulunduğunu vurgulayan Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza Hukuku öğretim üyesi Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Vatan gazetesine ilişkin kararın hukuka aykırı olduğunu söyledi. Özel kanunun genel kanundan önce uygulanması gerektiğini anlatan Bayraktar, ‘Bir sitenin bütünüyle kapatılması hukukun genel ilkeleri çerçevesinde sansür niteliği taşır. Böylece ifade özgürlüğü ve bireyin bilgi alma hakkı bütünüyle ortadan kaldırılmaktadır. İnternetle ilgili özel bir kanun bulunduğuna göre önce bu kanun uygulanır’ dedi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Hukuk Danışmanı Avukat Fikret İlkiz sitenin kapatılmasının yanlış olduğunu savunurken, İnternet Hukuku Uzmanı Avukat Başak Purut, ‘Birçok mahkeme 5651 sayılı yasayı uygulamıyor’ diye konuştu.

Bu arada Silivri 1. Asliye Hukuk Mahkemesi ‘gazetevatan.com’a erişimin engellenmesi kararını itiraz üzerine kaldırdı.