Star: Adnan Hoca ile sansür üzerine

Star: Adnan Hoca ile sansür üzerine

Hadi Özışık

Adnan Hoca’nın maşallahı var; Telekomünikasyon ile yarışıyor sanki. Şimdiye kadar yaklaşık 60 site kapattırdı… Bu sitelerin içinde google bile var… Önceki gün, Vatan’ın da kapısına kilit vurdurdu Adnan Hoca…

Vatan’ın kapatılma nedeni bir okur yorumu…

Adnan Hoca diyor ki:
-Herkes evinin içindeki pisliği bilmeli.

Adnan Bey, okur yorumundan sitelerin sorumlu olduğunu söylüyor bir başka ifadeyle.. Bu mümkün değil, her gün sitelerdeki haberlerin altına iliştirilen 10 bine yakın yorum var.. Bu yorumlardan siteler sorumlu olursa, isteyen istediği gibi elini kolunu sallar, istediği hakareti yapar, istediği gibi at koşturur. Biz site sakinleri olarak, okur yorumlarından okurların sorumlu olduğunu iri puntolarla belirtiyoruz.

Suç teşkil eden yorumlarla ilgili savcılar direkt olarak yorumu haberin altına iliştiren okurun IP numarasını isteyebiliyor bizden. Birçok küfürbaz hakkında bu şekilde dava açıldı bugüne kadar, hakaret edenler tazminata mahkum oldu…

Şunu anlatmak istiyorum; okur kimliğini açık bir şekilde belirtiyor ve her şeyi göze alarak, küfür, hakaret veya küçük düşürücü ifadeler kullanıyorsa, o onun sorunudur artık.

Adnan Hoca’nın o yorumla ilgili hukuki işlem başlatması doğrudur ama, şikayet edilen Vatan’ın internet sitesi olmamalıydı.. Okur yorumundan dolayı bir sitenin kapatılması vahimdir! Devamı gelirse, haber siteleri ya okur yorumlarına son verecek, ya da siteleri sürekli kapalı olacak…

Çırağan Sarayı’nda tüm bunları Adnan Hoca’ya uzun uzun anlattım. Notlar aldı, söylediklerimi dikkate alacağını belirtti ama, avukatların hali, tavrı ve söylemleri bu işin çözüleceğine ilişkin bana pek umut vermedi.

Kapattırmaya devam yani!

Küfür de olmasın mahkeme de

Diyor ki:
-Hakaretleri orada yayımlıyorsan, olumlu yorumları da yayımla…

Devam ediyor:
-Beni dinle, seni arıyorum, hakareti bildiriyorum, bana mahkeme yolunu gösteriyorsun. Ben mahkemeye gidince bu sefer sansür diye bağırıyorsun. Gel buna gerek kalmasın, ben sana hakaretleri sözlü ya da yazılı bildireyim, sen çıkar hiç mahkemelik olmayalım.

Adnan Hoca’nın avukatları da aynı şeyi söylüyor:
-Küfür ve hakareti kaldırsınlar mahkemeye hiç gitmeyelim.

Vatan’ın İnternet Yayın Müdürü Aylin Durakoğlu ise bu konuda kendilerine bir talep gelmediğini söylüyor:
-Gözden kaçan yorumlar olabiliyor ama bilinçli bir şekilde küfür, hakaret veya küçük düşürücü ifadeler içeren yorumları yayımlamamız mümkün değil. Kaçan yorumları farkettiğimiz anda, siteden çıkarıyoruz. Adnan Oktar’a kişisel bir husumetimiz yok, onun hakında yapılan olumsuz yorumları da çıkarırız.

O halde sorun yok!

5651 bizi bağlamıyor
İnternet Suçları ile Mücadele Yasası’nın İnternet Medyası’nı toplu iğnenin ucu kadar ilgilendirmediğini, bu yasanın altında imzası olan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yasa daha çıkmadan bana söylemişti.

Vatan, 5651’in ipine sarılmıştı dün…

Çok tehlikeli!

Bu yasa, porno, kumar, Atatürk’e hakaret gibi suçlarla mücadele için çıkartıldı… Haber siteleri 5651’e göre hareket ederse, iptal olurlar. 9. maddede, hakkında haber yapılan kişinin cevap hakkını bir hafta süreyle, sitenin en tepesinde yayımlama mecburiyeti var.

Banner gibi!

Günde 400 haber atılan hangi haber sitesi bu yükü kaldırabilir? Bizim şu anda bir yasamız yok, açılan davalar ise Basın Kanunu çerçevesinde açılıyor.. Doğru olan budur; haber ise işimiz, tabi olmamız gereken kanun 5651 değil Basın Kanunu’dur!