Radikal: Meğer Jandarma da büyük birader olmuş

Radikal: Meğer Jandarma da büyük birader olmuş

02/06/2008
MESUT HASAN BENLİ (Arşivi)

Jandarma da Emniyet gibi internet ve cep telefonlarındaki kısa mesaj trafiğini izlemek için yargıya başvurmuş. Ancak mahkemeden red yanıtı almış. Bunun üzerine devreye Adalet Bakanlığı girmiş ve Jandarma’nın büyük birader olması için gerekli vizeyi Yargıtay vermiş

NEVŞEHİR – Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Emniyet’e Türkiye genelinde kamu çalışanları hariç iletişim araçlarıyla yapılan tüm görüşmeleri izlemesi için izin vermesinin ardından, Yargıtay’ın da Jandarma’ya benzer şekilde vize verdiği ortaya çıktı. Yargıtay yetkilileri, bu hakkın kurallara uygun şekilde kullanılıp kullanılmadığı konusunda kuşkuları olduğunu belirtirken, suiistimal ihtimali bulunduğuna dikkat çektiler.

2007’de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire (EGMİD) Başkanı Ramazan Akyürek’in talebi üzerine, Türkiye genelindeki tüm görüşme trafiğinin Emniyet’e iletilmesine karar verdiği dün basına yansıdı. Mahkeme, 25 Nisan 2007’de, Türkiye genelinde iletişim araçlarıyla yapılan tüm görüşmelerin detaylarının (Telefon, kısa mesaj, elektronik posta, internet üzerinden yazışmalar, bunların kimler arasında gerçekleştiği, ne kadar sürdüğü, ne zaman gerçekleştiği) EGMİD Başkanlığı’na verilmesine hükmetmişti.

Mahkemenin 25 Nisan – 25 Temmuz 2007 arasındaki üç aylık dönem için verdiği karardan önce 26 Ocak – 25 Nisan 2007 tarihleri arasındaki görüşme detaylarının da Emniyet’e verilmesi için karar alındığını ortaya koydu. Kaynaklar, Emniyet’in üçer aylık dönemlerle sürekli bu yönde kararlar aldırdığını, son olarak Kasım 2007’de alınan kararla uygulamanın halen sürdüğünü belirttiler.

İstihbarat Dairesi Başkanı Akyürek, söz konusu kararlar sayesinde DHKP-C, MKP, TKP/ML, PKK ile dini motifli terör örgütlerinin bir dizi faaliyetini engellediklerini açıkladı. Akyürek, Malatya Zirve Yayınevi katliamının faillerinin suçüstü ele geçirilmesinde de teknik takibin etkili olduğunu öne sürdü.

Aynı mahkeme izin vermedi
Emniyet gibi Jandarma istibarat birimlerinin de internet üzerinden gerçekleştirilen karapara trafiği, cep telefonlarıyla gerçekleştirilen kısa mesaj sistemi ve banka kayıtlarının izlenmesi amacıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nden karar istediği ortaya çıktı. Emniyet’e olumlu yanıt veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Jandarma’nın talebini reddetti. Bunun üzerine Jandarma, Adalet Bakanlığı kanalıyla kararın bozulması için yazılı emir yoluna gidilmesini istedi.

Jandarma’nın başvurusunu değerlendiren Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, yazılı emir yoluna başvurdu. Yazılı emir başvurusunu görüşen 11. Ceza Dairesi, Jandarma’nın bu talebini ‘kabul edilebilir’ buldu.
11. Ceza Dairesi yetkilileri bu başvurunun ‘karaparanın’ takibi talebiyle sınırlı kabul edildiğini belirttiler. Yetkililer bu takip izninin, telefon dinlemeyle ilgili olmadığını, karapara aklamak suçunu işlediğinden şüphelenilen kişilerin, internet üzerinden yaptıkları görüşme ve yazışmaların, cep telefonlarından gönderdikleri kısa mesjların, banka kayıtlarının takip edilmesi ile ilgili olduğunu söylediler. Bir yüksek yargı yetkilisi, verilen bu izinlerin, talep doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığının tespitinin mümkün olmadığını, su istimale açık olabileceği endişesi taşıdıklarını dile getirdi.