Bianet: Adnan Oktar’ın Kapatma Tehdidiyle Yayından Yazı Kaldırmıyoruz!

Helal olsun size BiaNet grubu. Türkiye’de İnternet ve sansür konusunda yazmış olduğumuz yazıyı sansürlettirmeye çalışan Adnan Hoca ve avukatlarına en güzel cevabı yazıyı yayından çıkarmamakla verdiniz. Okuyanlar bilir, okumayanlarda okuduklarında görücekler, yazı da hakaret falan yok, yazı da İnternet üzerinden yapılan hakaretlerle ilgili Türk mahkemelerinin yanlış tutumu ile ilgili eleştiri var. Yazı da biz Türk mahkemelerinin kişisel haklarla ilgili olarak erişim engelleme kararı veremiyeceklerini anlattığımız için bu görüş görüldüğü gibi Adnan Hoca ve avukatlarının hoşuna gitmemiş! [Yaman Akdeniz & Kerem Altıparmak]

Adnan (Hoca) Oktar’ın avukatları tarafından BiaNet’e gönderilen mektuba buradan ulaşabilirsiniz.

bia_adnan_1.jpg

Bianet: Adnan Oktar’ın Kapatma Tehdidiyle Yayından Yazı Kaldırmıyoruz!

Site kapatma kararlarını hukuken eleştiren Doç. Dr. Akdeniz ve ve Dr. Altıparmak’in yazısında kendisine hakaret edildiğini öne süren Oktar’ın avukatları, yazı kaldırılmazsa Eğitim-Sen, Richard Dawkins gibi bianet’in de kapatılması için başvuracaklarını söyledi.

BİA Haber Merkezi – İstanbul, 29 Ekim 2008, Çarşamba

Mahkemelerin aldığı İnternet sitelerine erişim yasağı kararlarını hukuki açıdan eleştiren bir yazıda kendisine hakaret edildiğini ve iftira atıldığını iddia eden Adnan Oktar (Adnan Hoca), yazı kaldırılmadığı takdirde bianet’i de erişime kapattırmak üzere mahkemeye başvuracağını söyledi.

Oktar adına dün bianet’e bir “uyarı” gönderen avukatları, daha önce benzer başvurular üzerine wordpress.com, richarddawkins.net, egitimsen.org.tr, groups.google, gazetevatan.com gibi sitelerin erişime kapatıldığını hatırlattı.

Avukatlar Kerim Kalkan ve Ceyhun Aydoğan, gönderdikleri “uyarı” metninde “24 saat içinde yazı yayından kaldırılmadığı takdirde” mahkemeye başvuracaklarını belirtti.

Hukukçuların konu üzerine görüşünü de alan bianet yönetimi, Oktar’ın talebine karşılık, söz konusu yazıyı hiçbir hakaret içermediğinden dolayı yayından kaldırmamaya karar verdi.
Mahkemeye eleştiriyi Oktar üzerine alındı

Oktar’ın kendisine hakaret içerdiğini iddia ettiği yazı Leeds Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yaman Akdeniz ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İnsan Hakları Merkezi üyesi Kerem Altıparmak tarafından yazılmış ve 20 Ekim’de bianet’te yayınlanmıştı.

Oktar’ın bugüne kadar aynı gerekçelerle Silivri ve Gebze mahkemelerine yaptığı başvuruların sonucunda 61 sitenin erişime kapatıldığını hatırlatan Akdeniz ve Altıparmak, bu durumun mahkemelerin yorum yöntemlerini kullanmasıyla ilgili bir sorundan kaynaklandığını belirtiyordu.

Buna göre, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”u es geçen mahkemeler, hakaretle ilgili diğer düzenlemeleri uyguluyor.

Oysa, konuya ilişkin özel bir düzenleme getiren 5651 sayılı kanunun uygulanması gerekir. Bu kanunda da sitelerin erişime kapatılması gibi bir düzenleme bulunmuyor.

Akdeniz ve Altıparmak, hali hazırda kapatılacak siteye kapatmadan önce savunma hakkı verilmediğine, birçok durumda kapatmaya gerekçe gösterilmediğine de dikkat çekiyordu.

Aydoğan, bianet’in yazıyla ilgili hakaret iddialarını somutlaştırma talebini de cevapsız bıraktı.
Tek sansürcü Oktar değil!

Harun Yahya mahlasını da kullanan ve yaratılışçılığı savunan Oktar, evrim teorisi üzerine çalışan bilim insanı Richard Dawkins’in, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) sitelerinin yanı sıra Google’ın e-posta iletişim grubu Google Groups ve son olarak da bir okur yorumu nedeniyle Vatan gazetesinin internet sitesini Türkiye’den erişime kapattırmıştı.

Mahkemeler bugüne kadar Oktar’ın yanı sıra çok çeşitli şikayetler üzerine aralarında YouTube, EkşiSözlük, DailyMotion, blogger.com, geocities.com gibi paylaşım alanlarının da bulunduğu onlarca siteyi erişime kapattı.

Türkiye’den ve uluslararası alandan ifade özgürlüğü savunucuları, akademisyenler, hukukçular, gazeteciler ve internet kullanıcıları yasaklara tepki göstermişti.(EÜ)