Hürriyet: 3 bin 600 dinleme kararı hatalı çıktı

Hürriyet: 3 bin 600 dinleme kararı hatalı çıktı

8 Kasım 2008, Bülent SARIOĞLU / ANKARA

Telekominikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, hákimlerin telefon dinleme için kuruma gönderdiği 4 bin karara itiraz ettiklerini, bunların yüzde 90’ında sonuç aldıklarını açıkladı.

Şimşek’in 4 Kasım’da Meclis’te bilgi verdiği Telekulak Araştırma Komisyonu’nun tutanaklarında çarpıcı açıklamalar yer aldı. Tutanağa göre Şimşek’in değerlendirmeleri şöyle:

Dinleyen operatör aptaldır
‘Türkiye’de dinlemeyi operatör de yapabilir. Bu operatörler nezdinde bir dinleme yapıldığı takdirde müeyyidelerinin ne olduğu konusunda, buna cesaret edecek Türkiye’de operatör tanımıyorum. Böyle bir şeye tevessül edeceğine ben şu hükümleri görünce gerçekten inanamıyorum. Çok çok aptal bir cesurluk olması lazım, çünkü lisans sözleşmesinin iptaline varan hükümler var.

SMS’le yüklemeye dikkat
Göreve başladığımızdan bu yana hakim kararlarına yaptığımız itiraz 4 bin civarında. Bir üst mahkemesine diyoruz ki bu karar yanlış, bunu düzeltiniz. Yüzde 90 sonuç aldık. Hatalı. Bakıyoruz yazılan suç katalog suçu değil. Telefonunuzu rastgele tamire vermeyiniz, yani başkasının kullanımına vermeyiniz, gayet kontrollü veriniz. Bunun sebebi şu: ’Eğer telefona dinlemek amaçlı bir yazılım yüklenmişse A şahsını aradığım zaman, öbürünün telefonu da çalıyor. Benim yaptığım bu konuşmayı öbür telefon kaydedebilir, dinleyebilir, ama bundan hiç kimsenin haberi olmaz.’

’Paketleyip gönderiyoruz’
TELEKULAK Araştırma Komisyonu çalışmalarında, e – posta konusunda yaşanan ilginç bir tartışma da şöyle:

Fethi Şimşek: İnternet dinlemesi de hakim kararı çerçevesinde yapılmaktadır.

Tacidar Seyhan (CHP): Siz yapıyorsunuz…

Şimşek: Biz sadece tanımlıyoruz, paketleyip gönderiyoruz.

Seyhan: Kaydı yine o birimler alıyor diyorsunuz.

Şimşek: Tabii. Bizde hiçbir şekilde kelime bazlı, kişi bazlı tarama yok.

Seyhan: Peki, emniyetimizin internet mailleri okuma…. Ben bir iddiada bulunuyorum, diyorum ki: Benim mailim ve bütün milletvekillerinin maili bizden önce okunuyor.

Başkan Hakkı Köylü: Oradan birini çağırdığımız zaman sorarız.