Bianet: Oktar Popüler Sözlüğün Sitesini Yasaklattı; Tazminat İstiyor

O kadar anlatıyoruz, ama, hala mahkemeler kafalarına göre kanuna aykırı olarak hakaret davalarında erişim engelleme kararı vermeye devam ediyorlar. [Yaman Akdeniz]

Bianet: Oktar Popüler Sözlüğün Sitesini Yasaklattı; Tazminat İstiyor

Harun Yahya olarak bilinen Yaratılış Teorisi’nin savunucusu Adnan Oktar, Prof. Richard Dawkins’in sitesinden sonra Nacizanebilgi Sözlüğü’nün sitesini de yasaklatarak 8 bin YTL tazminat davası açtı.

BİA Haber Merkezi – İstanbul, 24 Kasım 2008, Pazartesi
Erol ÖNDEROĞLU – hukuk@bianet.org

Bilim Araştırma Vakfı (BAV) temsilcilerinden Adnan Oktar, İnternet ortamında faaliyet gösteren bir sözlük olan nacizanebilgi.com sitesinin yetkililerinden, kişilik hakları saldırı iddiasıyla 8 bin YTL manevi tazminat talep ediyor.

Oktar’ın avukatı Melih Demir’in girişimleriyle Silivri Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Temmuz 2008’de sitesinin yayınına ihtiyati tedbir koydu.
Siteye erişim yasağı ve tazminat davası

Oktar ile ilgili İnternet kullanıcılarının siteye yerleştirdikleri bilgiler nedeniyle Hukuk Usulü Mahkemeleri Kanunu’nun (HUMK) 101 ve devamında yer alan maddeler uyarınca siteye bir süredir yasak kondu.

Kadıköy Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne gönderilmek üzere Silivri Nöbetçi Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bir şikayet dilekçesi sunan Oktar’ın diğer avukatı Kerim Kalkan, ‘site yayının nihai olarak durdurulması, aynı şekilde veya kısmi değişikliklerle yapılması muhtemel benzer yayınların önlenmesi, sunacağımız düzeltme yazımızın tirajı 100 binin üzerinde iki ulusal gazetede yayımlanması ve davalı tarafın 8 bin YTL manevi tazminata mahkum edilmesi’ni istedi.

Site yayınında Oktar’ın kamuoyunda bıraktığı izlenimler içerisinde, bu kişinin mankenlerle basıldığı, cinsel istismarda bulunduğu, hakkında açılan davalardan kurtulmayı başardığı ve benzeri iddialara yer veriliyordu.
Dawkins’in sitesine de yasak ve tazminat davası

Harun Yahya olarak bilinen Yaratılış Teorisi’nin savunucusu Oktar, ‘Atlas of Creation’ adlı kitabına yönelik hakaret içeren yayın yapıldığı iddiasıyla 3 Eylül’de de Evrimci kuramın temsilcisi yazar Prof. Richard Dawkins’in richarddawkins.net sitesini tedbiren kapattırmıştı.

Oxford Üniversitesi profesörlerinden olan ve Tanrı Yanılgısı kitabının yazarı Prof. Dawkins’in sitesini hazırlayanlar hakkında da 8 bin YTL’lik manevi tazminat davası açıldığı kamuoyuna yansımıştı.

Oktar, 30 Ekim 2008’de yayımlanan Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Doç Dr. Kerem Altıparmak’a ait ‘Adnan Oktar, İnternet ve Özelleştirilen Sansür Araçları’ başlıklı yazı nedeniyle bianet’i kapattırmakla tehdit etmişti.
Eğitim-Sen ve Turan Dursun’un siteleri de hedef

Oktar’ın girişimleriyle aralarında Vatan gazetesi sitesi gazetevatan.com.tr, Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim-Sen) internet sitesi egitimsen.org.tr ve ve öldürülen yazar Turan Dursun’un turandursun.com sitesi de daha önce erişime kapatılmıştı. Turan Dursun’un sitesi http://www.turan-dursun.com/ adresinden faaliyetlerini sürdürüyor. (EÖ)