Bianet: İnternet: Girilmesi Tehlikeli ve Yasak!

Bianet: İnternet: Girilmesi Tehlikeli ve Yasak!

Ücretsiz ulaşılabilen kitapta Doç. Dr. Akdeniz ve Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, Türkiye’de İnternet düzenlemeleri ve sansürünü eleştirel bir bakışla ele alıyor: 5651 Sayılı Yasa kaldırılmalı. Şeffaf, katılımcı bir tartışmayla yeni düzenleme yapılmalı.

BİA Haber Merkezi – Ankara, 25 Kasım 2008, Salı

Doç. Dr. Yaman Akdeniz ve Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak’ın hazırladığı “İnternet: Girilmesi Tehlikeli ve Yasaktır: Türkiye’de İnternet İçerik Düzenlemesi ve Sansüre İlişkin Eleştirel Bir Değerlendirme” başlıklı kitap yayınlandı.

İnsan Hakları Ortak Platformu’nun (İHOP) katkılarıyla ortaya çıkan ve Türkiye’de internet sansürünün yasal altyapısını ve uygulamadaki sorunları inceleyen kitaba internet üzerinden ücretsiz ulaşmak mümkün.

Çalışmada, İnternet’teki içeriğin yasal düzenlenmesi konusundaki diğer girişimlerin yanı sıra yeni çıkarılan ve kısaca “5651 Sayılı Kanun” diye anılan “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’ ve onunla ilintili düzenlemeler de eleştirel açıdan değerlendiriliyor.
Yeni düzenleme gerekli

Birinci bölüm, Türkiye’deki web sitesi engelleme ve kapatmalarının temel gerekçelerini özetleyerek değerlendirmesini yapıyor. İkinci bölümde, Türkiye’de İnternet yönetimine ilişkin mevzuat ve uygulamanın, AİHS ve Anayasa hukuku açısından değerlendirilmesine yer veriliyor. Engellemeye ilişkin yargı kararlarının ve idari işlemlerin etkinliği ile filtrelenmiş ve engellenmiş web sitelerine erişim için Türkiyeli kullanıcılar tarafından başvurulan yöntemler de değerlendiriliyor.

Kitap, daha sonra bu konudaki uluslararası gelişmeleri gözden geçirerek, İnternette içerik düzenlemeleriyle ilgili olarak Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi düzeyindeki gelişmelere de değiniyor.

Akdeniz ve Altıparmak, kitabın son bölümünde de önerilerini sıralıyor. 5651 Sayılı Kanunun kaldırılması gerektiğini belirten yazarlar hükümetin, mevcut politikası yerine çocukları gerçekten zararlı İnternet içeriğinden korumak için yeni bir politika geliştirecek geniş bir kamuoyu yoklaması yaptırması gerektiğini, fakat bu yeni girişimin şeffaflık, açıklık ve çoğulcu bir yöntemle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.
Oktar’ın tehdidi

Akdeniz ve Altıparmak’ın bu konu üzerine yazdığı bir yazının ardından benzer şekilde mahkeme kararlarıyla birçok siteyi erişime kapattıran Adnan Oktar’ın avukatları bianet’e de bir “uyarı” göndererek yazının kaldırılmasını istemişti.

İki akademisyen, hukuksuz olarak niteledikleri bu erişime kapatma kararlarının ifade özgürlüğünü ciddi şekilde tehdit ettiğini; dolaylı olarak da İnternet üzerinde yazanları otosansür uygulamaya ittiğini söylemişti.